Sport

Česká tenistka Klára Zakopalová postoupila na turnaji v Soulu do finále. Nejvýše nasazená Ruska Naďa Petrovová vzdala sobotní semifinálový duel za stavu 4:5 kvůli žaludečním potížím. Nedělní soupeřkou letošní osmifinalistky Wimbledonu v boji o turnajový titul bude další ruská tenistka Alisa Klejbanovová.

Vítězem úvodního závodu cyklokrosového pohárového seriálu Toi Toi Cup se na domácí trati ve Stříbře stal úřadující světový šampion Zdeněk Štybar. Druhý dojel Belgičan Rob Peeters a bronz překvapivě vybojoval táborský David Kášek. Závod žen se stal jasnou záležitostí Pavly Havlíkové ze stáje APB Cycling.

Motocyklový závodník Jakub Smrž obsadil v Imole podruhé v sezoně druhé místo v kvalifikaci na závod mistrovství světa superbiků. K druhé pole position v kariéře mu chybělo pouhých 51 tisícin sekundy.

Pavel Valoušek se poprvé v kariéře stal mistrem České republiky v automobilových soutěžích. Pilot startující v domácím šampionátu s podporou továrního týmu Škoda Motorsport si titul zajistil díky druhému místu na Rallye Příbram. Závěrečný závod sedmidílného seriálu vyhrál těsně Jaromír Tarabus, který porazil Valouška o devět desetin sekundy. Valoušek bojoval v Příbrami o titul s Václavem Pechem, který nakonec obsadil třetí místo s odstupem 40 sekund. Závodník z Otrokovic tak zakončil sezonu s bilancí tří výher a dvou druhých míst. Druhého Pecha nakonec podle neoficiálních výsledků porazil o 32 bodů.

Čeští volejbalisté prohráli v úvodním zápase na mistrovství světa pětisetovou bitvu s Francií. V základní skupině v Turíně je čekají ještě Čína a Bulharsko, přičemž jednoho soupeře potřebují nechat za sebou, pokud chtějí postoupit do další fáze. Ve čtvrté sadě se českým hráčům podařilo ještě odvrátit mečbol a vynutit si tie-break, v něm už ale úřadující vicemistry Evropy nedokázali zastavit.

České basketbalové reprezentantky na mistrovství světa v Brně ve druhém utkání základní skupiny podlehly Rusku 52:55. Přestože v zápase ztrácely už dvanáct bodů, velkým vzepětím po poločase udělaly ze zápasu drama, ale na čtvrteční výhru s Argentinou nakonec nenavázaly, byť jim na konci hala aplaudovala vestoje.

Hokejisté Liberce vyhráli ve 4. extraligovém kole na ledě Plzně vysoko 6:1. Zisk tří bodů je poslal na čelo tabulky. Domácím Indiánům utkání nevyšlo, Bílí Tygři si již v jeho první polovině vypracovali čtyřbrankový náskok. Severočeši dominovali především v přesilovkách, z nichž hned pětkrát udeřili.

Autor: Peter Gabaľ