Sport

Tenistka Kristýna Plíšková vyhrála wimbledonskou juniorku. Ve finále londýnského turnaje zdolala Japonku Sačii Išizuovou 6:3, 4:6 a 6:4.

Skeetař Jan Sychra se stal mistrem Evropy a získal své první velké zlato. V Kazani vyhrál o dvě rány, když ze 150 terčů minul jen dvakrát.

Český čtyřkajak ve složení Havel, Horský, Souček a Štěrba obhájil na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice bronzové medaile na kilometru.

Česká juniorská reprezentace v in-line hokeji obhájila na mistrovství světa organizace FIRS v Düsseldorfu zlaté medaile. Ve finálovém utkání zdolali Češi výběr USA 6:2.

Česká tyčkařka Jiřina Ptáčníková vyhrála po boji mezinárodní atletický mítink IAAF v Madridu. Prvenství jí za výkon 451 cm zajistil až čtvrtý pokus v rozeskakování, kterým na rozdíl od Němky Elizavety Ryzihové překonala po sérii snižování výšku 441 cm. Obě tyčkařky totiž měly před tím shodný zápis až do prvního úspěšného pokusu na 451 cm.

Sportovní střelec Josef Fiala obsadil v závodu Světového poháru v Bělehradu třetí místo v rychlopalné pistoli. V rozstřelu o bronz porazil krajana Martina Strnada a připsal si nejlepší výsledek v kariéře. Zvítězil Francouz Fabrice Daumal.

Sprinter Jan Veleba vytvořil při extralize v Pardubicích český rekord v běhu na 100 metrů. Časem 10,23 sekundy překonal o setinu Ivana Šlehobra.

Volejbalistky Hana Klapalová a Lenka Háječková skončily na Světovém okruhu ve Stavangeru čtvrté. Je to jejich nejlepší společný výsledek.

Jen kanoistka Kateřina Hošková se dostala z české výpravy na stupně vítězů při posledním dílu Světového poháru ve vodním slalomu v Augsburgu. Do finále postoupila ze sedmého místa, v něm už ale branku neminula a prohrála jen s Australankou Leanne Guineaovou a vítěznou Číňanou Cchen Nan-kin. Jízdu mimo branku si ve finále připsali Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň, kteří jako jediní z českých deblkanoí postoupili do nejlepší desítky, a skončili v ní na posledním místě.

Motocyklový jezdec Karel Abraham zajel v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Katalánska dvanáctý čas a do nedělního závodu třídy Moto2 tak odstartuje z třetí řady. Dvacetiletý Čech, jenž si polepšil o dvě místa oproti pátečnímu tréninku, ztratil 945 tisícin sekundy na nejrychlejšího Andreu Iannoneho z Itálie. V nejvyrovnanější kategorii mistrovství světa byl další český zástupce Lukáš Pešek pomalejší jen o 239 tisícin, ovšem ve výsledcích byl o dvanáct míst horší. Čtyřiadvacátou pozicí vyrovnal svůj výsledek z tréninku. Třetí Čech v mistrovství světa Jakub Kornfeil zajel v kvalifikaci třídy do 125 ccm až osmadvacátý čas.

Autor: Peter Gabaľ