Sport

František Smetana získal na mistrovství světa v Baku bronz ve střelbě ze vzduchové pušky. Porazili ho jen vítězný Švéd Victor Lindgren a druhý Číňan Jang Chao-žan. Družstvo ve složení Smetana, Jiří Přívratský a David Hrčkulák vybojovalo v týmové soutěži stříbro. Pětadvacetiletý Smetana postoupil z kvalifikace jako šestý a ve finále se záhy propracoval na třetí místo.

Tereza Kneblová vybojovala na mistrovství světa do 23 let ve vodním slalomu v Krakově stříbro v závodu kanoistek. Za Slovenkou Soňou Stanovskou ve finále zaostala o 57 setin sekundy a vylepšila loňské čtvrté místo z šampionátu v Itálii. Letošní mistryně Evropy a obhájkyně světového stříbra v této věkové kategorii Gabriela Satková nasbírala v semifinále šest trestných sekund a skončila na první nepostupové 11. příčce.

Koulař Tomáš Staněk se do finále atletického mistrovství světa v Budapešti neprobojoval. Držiteli šesti medailí z vrcholných akcí nestačil na postup mezi nejlepší dvanáctku kvalifikační výkon 20,41 metru. Český rekordman nezvládl komplikace kvůli odložení soutěže, jejíž začátek pořadatelé kvůli hustému dešti o hodinu posunuli. "Byli jsme kompletně rozcvičení. Věděl jsem, že jdu jako druhý na řadu. Mohli nám to říct daleko dřív. Bohužel neřekli. Spousta kluků to odnesla podobně jako já. Někomu to nevadí, někomu to vadí víc. Já jsem se s tím dneska nesrovnal," posteskl si. Staněk úspěchu na vrcholné akci obětoval hodně, nestihl ani narození syna. Jeho syn Filip přišel na svět koncem července v době, kdy objížděl jeden závod za druhým, aby byl na Budapešť co nejlépe připravený.

Judista Adam Kopecký obsadil na Grand Prix Záhřebu ve váze do 81 kg sedmé místo a zaznamenal nejlepší výsledek na turnajích této kategorie. Dvacetiletý český reprezentant porazil v chorvatské metropoli tři soupeře a ztroskotal až ve čtvrtfinále.

Vodní slalomářka Bára Galušková je juniorskou mistryní světa na kajaku. Na šampionátu v Krakově za ní na druhém místě skončila Klára Kneblová, která stříbro přidala k pátečnímu bronzu ze závodu kanoistek. Její starší sestra Tereza Kneblová byla rovněž druhá v kategorii C1 do 23 let.