Jáně senzačně vyhrál SP ve vodním slalomu

Michal Jáně, foto: ČTK

Čeští vodní slalomáři vylovili z trojského kanálu kompletní sbírku medailí. Ve víkendovém závodu SP šokoval triumfem mladíček Michal Jáně, o zbylé dva kovy se pak postarala rodina Hilgertova.

Jiří Pultera,  foto: www.kanoe.cz
Světová premiéra v letošní sezóně tak vyšla reprezentaci ČR téměř dokonale. Přitom šéftrenér Jiří Pultera byl před závody až příliš skromný, když deklaroval spokojenost s jediným umístěním na stupních vítězů a pěti finálovými účastmi. Jeho svěřenci ho tak příjemně překvapili, i když ne všichni, neboť některé tradiční opory paradoxně vyhořely. To se týkalo především deblkanoistů Jaroslava Volfa s Ondřejem Štěpánkem, kteří šli do finále ze stříbrné příčky, ovšem hned po startu udělali fatálních chybu, když se nevlezli do druhé brány a bylo po nadějích. Bronzoví olympijští medailisté a mistři světa nakonec uzavírali finálovou desítku.

Michal Jáně,  foto: ČTK
Suverénně nejrychlejší a zároveň čistou semifinálovou jízdu nezopakoval v boji o medaile kanoista Stanislav Ježek. Po několika chybičkách na něj zbylo až 5. místo. Výpadky těchto hvězd výpravy senzačně napravil teprve třiadvacetiletý Michal Jáně, jenž zatím sbíral zkušenosti především mezi juniory. V trojském kanále však při své premiéře ve SP porazil kompletní špičku a radoval se ze zlata. Na jeho úspěch navázala naopak už 42letá Štěpánka Hilgertová. Ta proklouzla do finále doslova s odřenýma ušima, ale v něm uplatnila své zkušenosti, když vybojovala bronz.

Štěpánka Hilgertová,  foto: ČTK
"Je to krásný pocit, stejně jako Michael Kurt v kajaku mužů, se mi povedlo z 10. místa proniknout na třetí. V posledních letech se to ve SP stává, protože se jízdy nesčítají a tak člověk jede s čistým kontem. Je pravda, že jsem si v cíli moc nevěřila, neboť jsem udělala dotek a bála se, že mě bude stát medaili. Chybovaly i soupeřky a tak to vyšlo na bronz. Jako vstup do sezóny je to určitě dobr výsledek."

Přes výborný výsledek se dvojnásobná olympijská šampionka stále necítí v optimální formě.

"Cítila jsem se unavená, semifinále mě po dvou chybách stálo hodně sil, protože jsem musela sprintovat do cíle nadoraz. Nakonec jsem ve finále ze sebe dokázala něco vyždímat, ale jak na fyzické přípravě, naladění formy a jistoty v brankách budeme pracovat a tak doufám, že se posunu ještě k lepším výkonům."

Klan Hilgertů poté vytřel soupeřům zrak i v královské kategorii kajaku mužů. Luboš Hilgert svou mámu na dálku dokonce o jednu příčku přeskočil, když dosáhl na stříbro.

Luboš Hilgert,  foto: ČTK
"Bylo to těžké. Nebyl jsem nervózní, ale ten kotel, který měli závodníci přede mnou způsobil, že jsem se tolik nekoncentroval. Naštěstí to ale vyšlo."

Ke zlatu chyběla Hilgertovi pouhá sekunda a 40 setin. V cíli si byl dobře vědom, kde ji ztratil.

"Malinko jsem ztrácel na deváté protivodě, kde jsem to otočil a musel loď znovu rozjíždět. Tam by se dalo nějaký čas ušetřit."

ČR skončila v celkovém hodnocení druhá. Nejúspěšnější výpravou se se dvěma triumfy stala Čína.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio