S novou lodí do nové sezóny

Vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

S novou lodí a tudíž s novou motivací vstupuje dlouholetá česká reprezentantka ve vodní slalomu, Štěpánka Hilgertová do letošní sezony. Podaří se jí prodrat domácí kvalifikací na evropský a posléze i světový šampionát? I o tom bude dnešní sportovní rubrika, kterou připravil Josef Kubeczka.

Vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová představila svůj nový kajak,  foto: ČTK
S manželi Štěpánkou a Lubošem Hilgertovými jsem měl možnost hovořit při prezentaci nové lodě, kterou přichystali pro letošní sezónu. On, bývalý vodní slalomář, nyní trenér, ona, dlouholetá úspěšná reprezentantka, získala snad všechny možné tituly, které lze na divoké vodě získat. Zajímalo mně tedy, co ji motivuje do dalších tréninků?

"No, to by ten sport byl hodně smutný, kdyby si člověk po dosažení všech možných titulů prostě řekl, že teď nemá co. Zejména vodní slalom je v tomto kouzelný, protože každá sezóna je jiná, každý závod je jiný, jede se na jiné trati, třeba i trošičku podle jiných pravidel. Vlastně pokaždé musím předvést jiný výkon a to je asi to, co mně motivuje. Není to jenom plavání od zdi ke zdi nebo běh po dráze. Je to disciplína, která se neustále vyvíjí, kde se člověk musí neustále učit jakoby novou techniku nebo se přizpůsobovat změnám. Asi to mně u tohoto sportu drží."

Luboše Hilgerta se ptám, zda je jeho paní tvárnou svěřenkyní?

"Já myslím, že je. Je svoje, ale dá si poradit, a to si myslím, že je nejdůležitější. Není žádná měkota, ale určitě přijímá rady, dokáže si je vytřídit a to, co je pro ní dobré, si vezme, a o čem si myslí, že dobré není, o tom dokážeme diskutovat oba."

Vytváříte takový rodinný team. Nedochází u Vás k nějaké obdobě ponorkové nemoci?

 Vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová představila svůj nový kajak,  foto: ČTK
"Já si myslím, že s tím jsme možná měli problémy ještě v době, kdy jsme oba závodili a kdy toho bylo opravdu hodně na nás oba. Od té doby, co já už jsem z kajaku sesedl, to už ale beru více tak, že se musím věnovat její přípravě a myslím si, že jsme se s tím naučili žít docela dobře."

Obracím se nyní na Štěpánku Hilgertovou s dotazem, zda to, že jsou neustále spolu, jí přece jen neleze trochu na nervy?

"Někdy určitě. Myslím si, že jsou období, kdy je potřeba, abychom si každý odpočinuli a promluvili s někým jiným a o něčem jiném. Je ale zase fakt, a jsem o tom přesvědčená, že toto společné soužití přináší více pozitiv. Máme možnost si o spoustě věcí, které řešíme při tréninku, popovídat tzv. s odstupem. Většina závodníků je řeší s trenérem jen při tréninku, ale pak se rozejdou a nemají čas vydechnout a vyříkat si to. My na to máme spoustu času, můžeme si to nechat rozležet v hlavě. Jde například o systém tréninků, typ lodě či cokoli jiného. My máme možnost si to pak probrat dodatečně až doma nebo o víkendu, prostě až jindy. Možná i díky tomu máme třeba propracovanější systém přípravy. Těžko říct."

Jako vodní slalomářka máte značně vyvinuto svalstvo na rukou. Nebyl to pro Vašeho syna, dnes už také vodního slalomáře, trošku handicap při "výchovných pohlazeních"?

Štěpánka a Luboš Hilgertovi spolu s novým kajakem pro letošní závodní sezónu,  foto: ČTK
"Já si myslím, že jsme nepoužívali zrovna tento způsob výchovy. U nás fungovalo už jenom nějaké zamračení nebo to, že se zlobím. Pro něj už byl dostatečný trest to, že jsme mu to zlobení nemusela vysvětlovat ručně."

Pojďme ale ke sportovní stránce věci. Jaká byla zimní příprava?

"No, trošku netradiční oproti minulým sezónám, protože závody přicházejí později než obvykle. Měli jsme více času i na klasickou kondiční přípravu, kterou jsme v minulých letech museli malinko šidit a uspěchávat. Celkově to tedy bylo více v pohodě, jezdili jsme i na hory, chodili jsme běhat, do tělocvičny a do bazénu. Teď ale zase doháníme ježdění na vodě. Jen co počasí dovolilo, tak se snažíme skutečně intenzívně jezdit na slalomu. Je to jednak z toho důvodu, že jsem o tomto typu přípravy přesvědčena, že je potřeba mít naježděno, a jednak, když člověk změní typ lodě, tak to platí dvojnásob. Prostě jezdit, jezdit, jezdit, učit se, jak se ta loď chová, učit se, jak využít její výhody, jak eliminovat nevýhody a tak dále."

Změna technických pravidel způsobila, že nová loď Štěpánky Hilgertové je o půl metru kratší. A v čem jsou její výhody?

"Stručně řečeno - zkrácení znamená snazší ovladatelnost, především. A to zkrácení jakéhokoliv typu lodě. Já jsem začala tím, že jsem zkrátila svoji starou čtyřmetrovou loď a učila jsem se jezdit na ní. Nebyl to ideální typ, ale byla to možnost zvykat si. Teprve pak jsem testovala, co nabízeli výrobci originálně vyvinutých typů lodí na kratší délku. Ta snazší ovladatelnost je asi nejmarkantnější známka."

Luboš Hilgert k tomu dodává:

"Všem závodníkům menšího vzrůstu umožňuje předvádět stejné věci, jako dříve jenom větším závodníkům na čtyřmetrových lodích. Hodně velký rozdíl je teď mezi stylem ježdění kajakářů a kajakářek, kdy kajakáři předváděli prvky, na které ženy prostě neměly. Teď už na ně mají."

Pokračuje Štěpánka Hilgertová:

"Já se ani tak moc nepídím po tom, proč je ta loď taková, jaká je. Já jsem si prostě vyzkoušela řádově deset typů lodí a tuto jsem si vybrala."

Sedí Vám.

"Sedí mi."

Je na ní malinkaté srdíčko. To je pozornost od výrobce?

"Ne, ne, to je pozornost od manžela. Mám trochu strach, jestli tam to srdíčko vydrží, ale byla bych ráda. Je to takové srdíčko pro štěstí od manžela."

Srdíčko pro štěstí do letošní sezóny. Jaká bude? Co Vás čeká?

"Především samozřejmě domácí nominace, a pokud vše dopadne tak, jak bych si přála, tak mohu myslet na další závody. Těch mezinárodních je letos poměrně dost. Je jak mistrovství Evropy, tak mistrovství světa, jsou tři závody Světového poháru, je předmistrovský závod tady v pražské Tróji. Několik zajímavých mezinárodních závodu bych letos ráda absolvovala, pokud to vyjde."

Loňské páté místo na olympiádě zřejmě nebylo podle Vašich představ?

"Rozhodně to nebylo podle mých představ, ale na druhou stranu už i na tu olympiádu a na každý závod jezdím jako realista. Těch medailových adeptů je vždy skutečně víc než jenom ty tři medaile, které se rozdělují. Já bych si tedy jako před každou sezónou skutečně moc a moc přála, abych se alespoň na nějakém z těch významných závodů mezi ty medailové adepty dostala."