Sport: České hokejistky budou poprvé na olympijských hrách

České hokejistky slaví premiérový postup na olympijské hry. Na závěr kvalifikace v Chomutově porazily Maďarsko 5:1 a ovládly skupinu C bez ztráty bodu. O branky vítězek se postaraly Klára Hymlárová, Lenka Serdar, Vendula Přibylová, Samantha Kolowratová a Denisa Křížová. Gólmanka Klára Peslarová přišla o čisté konto v 58. minutě po gólu Alexandry Huszákové.

Olympijský turnaj se bude hrát od 4. do 20. února příštího roku. Svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny se zařadily do výkonnostně horší skupiny B s Japonskem, Dánskem, domácí Čínou a úspěšnějším ze souboje mezi Švédskem a Francií.

Ženský hokej se poprvé představil pod pěti kruhy v roce 1998 v Naganu, v Pekingu se bude hrát sedmý olympijský turnaj. Ženský i mužský český tým ze stejného kolektivního sportu se na jedné olympiádě představí poprvé v samostatné historii, v československé éře se to povedlo naposledy házené v roce 1988 v Soulu.

-------------------

Čeští hokejisté prohráli i závěrečné třetí utkání na turnaji Karjala. V Helsinkách podlehli Rusku 2:5 a na prvním podniku Euro Hockey Tour v olympijské sezoně skončili bez bodu poslední s nelichotivým skóre 5:13.

Mladý ruský výběr, v jehož dresu se prosadil dvakrát kapitán Dmitrij Voronkov, vyhrál v přímém souboji o třetí místo díky dvěma využitým přesilovkám první třetinu 2:0 a ve druhé navýšil vedení na 4:0. V tu chvíli vystřídal v brankovišti českého týmu Štěpána Lukeše, jenž chytal v dresu národního týmu poprvé od začátku zápasu, Petr Kváča.

O první český úspěch se postaral v závěru druhé části v početní výhodě Matěj Stránský. V polovině třetí třetiny se prosadil další útočník David Kaše, ale Rusové potvrdili svou výhru v závěrečné hře soupeře bez gólmana.

----------------

Čeští fotbalisté získali definitivu účasti v březnovém play off o postup na mistrovství světa v příštím roce. Po dnešní kvalifikační výhře Francie nad Kazachstánem 8:0 mají svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého jistotu, že do baráže projdou nejhůře coby jeden ze dvou vítězů skupin Ligy národů.

Přímo na šampionát v Kataru postupují pouze první celky z kvalifikačních skupin, týmy na druhých místech čeká play off. Do něj se dostanou ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí.

------------------

Motocyklista Filip Salač obsadil v závěrečném závodě Moto3 ve Valencii čtvrté místo místo a připsal si druhý nejlepší výsledek sezony i kariéry. Pro první vítězství v podniku mistrovství světa si dojel domácí Xavier Artigas.

-----------------

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na Světovém poháru v Tomaszówě Mazowieckém v závodě na 1500 metrů poslední 19. místo v elitní divizi A. Nikola Zdráhalová startovala v divizi B, kde zajela třetí čas. V příštím závodě seriálu by si tak své pozice v divizích měly vyměnit. Z vítězství se v novém rekordu dráhy radovala Japonka Miho Takagiová.