Čeští fotbalisté zdolali Slovensko a postoupili do elitní skupiny Ligy národů

Foto: ČTK / Miroslav Chaloupka

Počtvrté za sebou zdolali fotbalisté Česka svého bývalého federálního partnera. Tentokrát v závěrečném duelu Ligy národů Slovensko porazili 2:0 a probojovali se do elitní kategorie této soutěže.

Jaroslav Šilhavý  (uprestřed),  foto: ČTK / Miroslav Chaloupka

Posun českého týmu na první místo skupiny, které zajišťuje pro další ročník Ligy národů účast mezi elitou, stvrdila výhra Izraele nad Skotskem 1:0.

"Je to obrovská motivace. Ty výsledky vás potom pohání dál. Samozřejmě nemůžeme si myslet, že teď budeme konkurovat týmům jako je Španělsko nebo Francie. To určitě ne. Ale můžeme se od nich učit a posouvat se - jak hráči, tak i my trenéři - dopředu. Z tohoto pohledu je to skvělé pro celý český fotbalový národ," řekl po zápase se Slovenskem reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý.

Českému celku přitom trochu zkomplikovalo situaci zranění brankáře Tomáše Vaclíka, který už nenastoupil do druhé půle a nahradil ho Tomáš Koubek. Ten hned čtyři minuty po pauze zlikvidoval velkou slovenskou šanci.

"Nebylo o čem přemýšlet, šel jsem do toho rovnýma nohama. Samozřejmě nervozita byla, ale pomohl mi první zákrok. Jsem rád, že jsem pomohl a že jsme pak dali druhý gól. Povedlo se. Takže byli jsme rádi za tu euforii, protože si myslím, že to ututžuje partu, kterou tady máme," uvedl.

Další akce čeká reprezentaci až v březnu, kdy načne světovou kvalifikaci. Soupeře pozná při losu 7. prosince.

Češi vyhráli zaslouženě

Foto: ČTK / Miroslav Chaloupka

Středeční porážka od českého týmu byla pro slovenskou reprezentaci čtvrtá za sebou a celkově již devátá ze čtrnácti vzájemných duelů v éře samostatnosti. Slovenští hráči i experti přinávají, že Češi vyhráli zaslouženě.

"Musím říct, že jsme nastoupili proti nejkvalitnějšímu soupeři v naší skupině a soupeř vyhrál zaslouženě. Momentálně jsme se v konfrontaci s Českem neprosadili, ale to neznamená, že se nemůžeme prosadit v budoucnosti," uvedl trenér Slováků Štefan Tarkovič.

Také podle kapitána slovenského týmu Mareka Hamšíka vyhrál lepší tým. "Češi působili na hřišti lépe, měli více šancí, byli nebezpečnější, takže vyhráli zaslouženě." Podle slovenského obránce Milana Škriniara byli Češi favoritem skupiny. "Mají silnou generaci a velmi dobré kvalitní mužstvo," řekl.

Podobně zápas hodnotí slovenská média. Podle nich slovenští fotbalisté v postfederálním derby neukázali téměř nic a zaslouženě sestoupili do nižší divize soutěže,

Nadstandardní vztahy

Foto: ČTK / Miroslav Chaloupka

Slovenský list Šport si také všímá, že nadstandardní vztahy mezi oběma národy i téměř třicet let po rozdělení společného státu bylo cítit i v ohlasech vítězů fotbalového zápasu Česko - Slovensko.

"Čeští hráči, fotbaloví experti či sportovní novináři zvolili při hodnocení výkonu slovenského týmu až na pár výjimek velmi shovívavý tón," píše.

Cituje napžíklad Luďka Zelenku, bývalého útočníka a v současnosti spolukomentátora: "Slováci postavení v Lize národů asi moc neřešili. Prioritou bylo pro ně postoupit na EURO. Ne že by podali odevzdaný výkon, ale bylo cítit, že Češi touží po dobrém výsledku mnohem více."

A v podobném duchu mluvil i Tomáš Souček: "Slováci mají dobrý tým, zaslouženě postoupili na EURO, ale věřili jsme si a soustředili jsme se hlavně na sebe."