Srážka vlaku a kamionu ve Studénce má třetí oběť

Srážka vlaku Pendolino a kamionu ve Studénce na Novojičínsku si v noci vyžádala třetí oběť. Informovala o tom krajská mluvčí policie Gabriela Holčáková. Úmrtí potvrdil i mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Podle něj šlo o staršího muže, cestujícího ve vlaku. Oborný dodal, že další tři lidé zůstávají i nadále ve velmi vážném stavu. Už v den nehody zemřeli dva muži ve věku 39 a 49 let, dalších 18 lidí se zranilo.

Materiální škody po srážce vlaku s kamionem u Studénky na Novojičínsku dosahují téměř 160 milionů korun, z toho 150 milionů korun jsou na vlaku. Výši škod upřesnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. První odhady hovořily o škodě skoro 90 milionů korun. Příbuzní obětí dostanou od Českých drah zálohu odškodného v minimální výši 21.000 eur (téměř 570.000 korun). V případě zraněných částka stanovena není, bude ale přiměřená. ČTK to řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Peníze podle něj bude společnost posléze vymáhat na viníkovi nehody.

Policisté pokračují ve vyšetřování nehody. Ve středu večer vyslechli polského řidiče kamionu, který najel na železniční přejezd v době, kdy už svítila červená světla. Potvrzují to kamerové záznamy. Mezi závorami zůstal stát, místo toho, aby je prorazil. Krátce na to do něj ve vysoké rychlosti, až 160 kilometrů v hodině, narazil vlak. Policie řidiče obvinila z obecného ohrožení. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest. Policisté budou žádat jeho vzetí do vazby. Novinářům to řekl zástupce ředitele moravskoslezské policie Radim Witta.