Železniční nostalgie: Sběratelské poklady

Hodně častým koníčkem bývá mezi železničními fandy sbírání jízdenek a průkazek, které vlastně mohou sloužit i jako zajímavá učebnice dějin českých zemí...

Sbírat se dá snad úplně všechno. Od konzervativních poštovních známek až po trochu netradiční rukojeti splachovadel WC. Sběratelské poklady se nabízejí i milovníkům železničních rekvizit.

Záběr sběratelů železničních rekvizit sahá od jízdenek přes jízdní řády a uniformy až třeba po kovové hřeby značící v dřevěných pražcích druh materiálu a rok výroby. Někdy tito sběratelé svádějí velké souboje v internetových aukcích, jindy se scházejí, kupují, prodávají a mění na burzách, často ale také zachraňují historicky cenné maličkosti z popelnic a kontejnerů se stavebním odpadem. Ve druhém díle našeho letního seriálu o železniční nostalgii tedy nabízíme malou ochutnávku železničního sběratelství. A příště se podíváme na nadšence, kteří ve svém volném čase brání vlastníma rukama před zkázou železniční tratě i celá nádraží!

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Nádražní restaurace

    Restaurace na kolejích, nádražní restaurace nebo jen "nádražky", bývají v nádražních budovách na peronech přímo u kolejí. Tam kde nejsou, máte pocit, že nádraží je osiřelé.

  • Poznejte kraje Česka

    Praha je nejznámější a nejatraktivnější město Česka. Ale Česko zdaleka není jen Praha.