Stanislav Gross chce od ministrů KDU-ČSL vědět, zda se má měnit premiér

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) chce do čtyřiadvaceti hodin znát vyjádření všech tří lidoveckých ministrů k návrhu KDU-ČSL, aby sociální demokracie vyměnila předsedu vlády. Chce také vědět, zda souhlasí s názorem, že je ohrožena akceschopnost kabinetu.

Předsednictvo lidovců trvá na tom, aby se sešlo vedení koaličních stran. "Do okamžiku, než se sejde vedení koaličních stran, které Gross zrušil, nemá cenu reagovat individuálně na jednotlivá silácká prohlášení," řekl šéf lidovců Miroslav Kalousek. Zopakoval, že Gross během návštěvy Francie bez vysvětlení zrušil čtvrteční schůzku šéfů koalice.

Ministr dopravy a místopředseda KDU-ČSL Milan Šimonovský na Grosovu výzvu reagoval prohlášením, že vláda sociálních demokratů, unionistů a lidovců je schopna dokončit řádné volební období a pokud je sociální demokracie rozhodnutá mít v čele vlády premiéra Stanislava Grosse, on s tím souhlasí. Před zasedáním celostátního výboru lidovců to řekl novinářům. Jeho slova s úsměvem kvitoval šéf lidovců Miroslav Kalousek.

Gross také oznámil, že si navýší hypotéku. Chce tím rozptýlit pochybnosti nad splácením bytu, na jehož koupi si v roce 1999 podle svých slov půjčil od strýce Františka Vika. Právě kvůli nejasnému původu peněz na luxusní byt na pražském Barrandově vznikla před několika týdny aféra, která vyvrcholila současnou krizí vládní koalice. Už dříve Gross oznámil, že pokud bude v ústavní funkci, jeho žena Šárka předá své obchody právnické firmě. Prakticky tím splnil dvě ze tří podmínek, které měla KDU-ČSL - aby Gross věrohodně uspořádal své finanční závazky a aby jeho žena přestala podnikat. Třetí podmínka se týkala závazku, aby koaliční strany zveřejňovaly své závazky převyšující 30 milionů korun.