Stanislav Gross prý o odposlouchávání Klausových telefonátů nevěděl

Premiér Stanislav Gross podle mluvčí vlády Věry Duškové nic nevěděl o tom, že v době, kdy byl ministrem vnitra, odposlouchávala policie nepřímo i prezidenta Václava Klause. Ministr vnitra František Bublan ČTK řekl, že nemá o této věci žádné informace a nechtěl ji komentovat. Také mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová vzkázala, že k případu se nebude vyjadřovat ani policie. "K tomu já se vůbec nebudu vyjadřovat, to mi nepřísluší," prohlásila. Nevěděla, zda se k věci vyjádří přímo policejní prezident Jiří Kolář. Jeho odchod v pátek požadoval prezident Klaus právě kvůli jeho vyjádřením o tom, že člověk, který nic neprovedl, se nemusí odposlechů bát. "To je věc soudu, zda odposlechy povolí. Jako ministr vnitra do toho nemohl vůbec vstupovat," poznamenala mluvčí Dušková.

Podle sobotních Lidových novin policisté čtvrt roku odposlouchávali podnikatele Ranka Peciče, dlouholetého přítele Klause. Nepřímo tak slyšeli soukromé rozhovory prezidenta nejen při odposlechu telefonu šéfa ODS Mirka Topolánka, který si vyžádal tým detektiva Gejzy Rakaše kvůli případu Kořistka, ale mohli rovněž poslouchat jeho hovory s Pecičem.

Stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer ČTK řekl, že Topolánkův i nejnovější prezidentův případ ukazují skandální přístup policie k ústavně garantovaným základním právům a svobodám občanů, jako je osobní svoboda a nedotknutelnost soukromí. Oba případy podle Langera spojuje "šikanování bezúhonných lidí" ze strany policie. Obecně Langer dodal, že příslušné orgány by měly zveřejnit statistické údaje, kolik odposlouchávaných lidí nakonec skončí u soudu.

"Jestli je pravda, že byl prezident odposloucháván jako vedlejší produkt a informace o tom se dostaly na veřejnost, znamená to, že selhala buď policie, nebo státní zástupce, popřípadě soudce, který odposlech povolili," řekl ČTK předseda sněmovní komise pro kontrolu policejních odposlechů Jiří Bílý. Pokud by se tyto věci potvrdily, je to podle něj minimálně na odstoupení policejního prezidenta Jiřího Koláře a ministra vnitra Františka Bublana, eventuálně i nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové a ministra spravedlnosti Pavla Němce.