Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentáře pátečního tisku se věnují různým tématům. Lidové noviny hodnotí analýzu policejních odposlechů jako nedostatečnou. Hospodářské noviny kritizují zdražování správních poplatků - 50 se jich zvyšuje, 40 nově zavádí. Mladá fronta Dnes komentuje snahu ČSSD přiblížit se snížením některých daní středovému voliči a Právo glosuje odmítnutí evropské ústavy českými euroskeptiky.

Lidové noviny ve svém komentáři píšou, že "prezident Klaus ve svém dopisu premiéru Grossovi přesně pojmenovává, v čem je analýza policejních odposlechů vypracovaná ministerstvem vnitra špatná, a tedy zbytečná". Komentátor listu se proto domnívá, že pouze veřejná kontrola je v této situaci možností, jak zpřetrhanou důvěru občanů k policii obnovit.

Podle Hospodářských novin je sama podstata správních poplatků pochybná. "Úředníky si platíme z daní. Proč je tedy za jednu práci platit dvakrát?" ptá se autor glosy. Státní správa a samospráva navíc podle něj znovu prokázaly, že si dvojí platbu za špatnou práci nezaslouží. Nedokázaly totiž splnit slib, že plateb do 2000 korun zůstanou ušetřeni občané, kteří si poplatky vyřídí přes internet, upozorňuje komentátor.

Podle Mladé fronty Dnes nejsou snahy ČSSD získat středového voliče důvěryhodné. "Nestane se, že se (ČSSD) po jednom otestování nové tváře u voličů zase vrátí do Škromachových teplejších socialistických vod?" ptá se komentátorka a dodává, že pružnost názorů současných politiků je jedna věc a hopsání ode zdi ke zdi druhá.

Právo komentuje výrok šéfa českých konzervativců v Evropském parlamentu Jana Zahradila, který prý shledal půvabným, že se proti euroústavě postavila Velká Británie, Polsko a Česko, tedy jádro vítězné koalice z druhé světové války. "Bože, snad jsme nehřešili tak moc, aby tento muž byl budoucím českým ministrem zahraničí," zvolává komentátor s odkazem na toto podivné "Zahradilovo jádro" a dodává: "My, prosťáčkové, se totiž těžko budeme loučit s naivní představou, že jádro vítězné koalice byly Spojené státy, Sovětský svaz a Británie."


Taxikáři okradli pražského primátora Pavla Béma, kterého v přestrojení za anglicky mluvícího cizince nepoznali. Jeden jízdu ze Staroměstského náměstí na Hradčany předražil šestinásobně, druhý pak cestu zpátky dvojnásobně, informuje páteční Mladá fronta Dnes, která primátora vyzvala, ať si sám poctivost pražských taxikářů otestuje.

První taxikář, řidič firmy Auto Betty, zapnul takzvané turbo, aby se taxametr točil rychleji. Po třech kilometrech proto řidiči svítila na displeji číslovka 785 korun, třebaže správně by si měl účtovat 130 korun. Dalšího podvodu se pak dopustil, když na stvrzenku vyplnil neexistující název firmy a vymyšlené telefonní číslo. Odkud kam jel ani kolik to stálo, už ale neuvedl. Při cestě zpátky si nový řidič účtoval správně 134 korun. Když ale chtěl primátor zaplatit v eurech, řekl si o deset eur, tedy o dvojnásobek. Primátora šestinásobné předražení zaskočilo. "Pokud se v evidenci ukáže, že tento řidič podváděl poprvé, dostane pokutu - a to nejspíš v maximální možné výši (jeden milion korun). Pokud se ukáže, že je to opakované porušení pravidel, přijde o licenci," uvedl v listě.

Tuzemští taxikáři okrádají hlavně zahraniční turisty. Loni v listopadu na to upozornila německá poslankyně Cornelie Sonntagová, kterou se pokusili okrást při její návštěvě Prahy. Pražský magistrát loni učinil 500 kontrolních jízd, ale předražení podle Mladé fronty Dnes zjistil jen v 73 případech. "V uplynulém roce jsme udělili pokuty 91 taxikářům v celkové výši téměř pět a půl milionu korun. Koncesi jsme sebrali osmi řidičům, které jsme při podvádění chytili opakovaně," řekl Mladé frontě Dnes zástupce šéfa magistrátu Miroslav Sklenář.


Nový dlouhodobý ekonomický program připravuje podle Práva sociální demokracie. Rozhodne o něm programová konference 28. ledna, pak se jej bude ČSSD snažit prosadit do akčního programu vlády. Novým prvkem je požadavek na snížení daně z příjmů, ale nikoliv plošně, píše Právo s odvoláním na pracovní dokument, který má být jedním z hlavních podkladů pro lednové jednání. Přednost podle Práva dostanou lidé s nižšími příjmy. Snížit by se měla i daň z příjmů podnikům až na 22 procent v roce 2007. ČSSD chce zachovat bezplatné školství, nechce zvyšovat spoluúčast pacientů a odmítá razantní deregulaci nájemného. Jediná změna v oblastech školství a zdravotnictví se má podle Práva týkat možného příplatku za nadstandardní lékařskou péči.

Na programové prohlášení bude navazovat tzv. akční program vlády, na jehož obsahu se musí ČSSD dohodnout s koaličními partnery. Akční program, který technicky začíná zpracovávat ministerstvo financí, vychází z představ a návrhů jednotlivých resortů. Každé ministerstvo může ministerstvu financí předložit maximálně šest požadavků na ekonomické změny, píše Právo a zmiňuje návrhy, které zatím v souvislosti s daňovou reformou zazněly. Za zásadní přitom ČSSD podle deníku považuje, že daňová reforma musí vycházet z toho, že musí být zachována schopnost financovat sociální stát.


Česká vláda by měla dát na humanitární účely všechny peníze, které vybrala na dani z přidané hodnoty z dárcovských SMS zpráv poslaných na pomoc Tatrám. S tímto požadavkem přišla Nadace Partnerství, která vichřicí poničeným slovenským velehorám pomáhá, informují páteční Hospodářské noviny. Nejde o zanedbatelnou částku. Tatranská sbírka byla totiž po pomoci jihovýchodní Asii druhou nejúspěšnější, ve které se peníze za pomoci textových zpráv vybíraly. Lidé do čtvrtka poslali Tatrám přes 300 000 textových zpráv, tedy více než osm milionů korun. Stát tak na dani vydělal 1,7 milionu korun, uvedly Hospodářské noviny. "Na nadaci se neustále obracejí občané, zda také v případě sbírky na Tatry stát kompenzuje odvedené DPH," uvedl ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. Nadace proto vyzvala ministra financí Bohuslava Sobotku k převedení peněz z daně na charitativní účely. Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman uvedl, že o žádosti rozhodne na svém jednání vláda. Ministerstvo jí prý návrh do několika týdnů předloží. Vláda už rozhodla o tom, že humanitárním organizacím vrátí daň ze sbírky na pomoc jihovýchodní Asii. Premiér Stanislav Gross poté ohlásil, že vláda chce připravit pravidla, podle kterých by DPH byla převáděna na humanitární účely u všech sbírek.


Radek Hanykovics,  foto: ČTK
Dvojici českých pašeráků drog, kteří byli před časem odsouzeni v Thajsku k mnoha letům vězení, nyní svitla naděje na propuštění. Loni byla totiž v Thajsku vyhlášena amnestie. Pro pětatřicetiletého Radka Hanykovicse by to znamenalo, že si o podmínečné propuštění může požádat už za rok a půl, píšou páteční Lidové noviny. O šest let mladší pašerák Emil Novotný je na tom podle deníku o něco hůře. O zkrácení trestu by mohl požádat až zhruba za osm let.

Hanykovicsův obhájce Dušan Doubek informace o snížení trestu Lidovým novinám potvrdil s tím, že je má od českého konzula v Thajsku. "Oficiální cestou přes ministerstvo zahraničí nám to zatím nedorazilo," řekl. Hanykovicsův zdravotní stav podle Lidových novin není dobrý. Listu v rozhovoru řekl, že měl obrovské štěstí, že v asijském žaláři přišel pouze o zdraví, nikoli o život. "Smrt je tam doslova na denním pořádku," uvedl. Thajský soud mu za pašování 2,4 kilogramu heroinu původně vyměřil trest smrti, vzápětí však verdikt zmírnil na 50 let žaláře. Protože se Hanykovics ve věznici choval vzorně, bylo pak rozhodnuto o dalším snížení trestu, na 25 let. Loňská amnestie by mu podle Lidových novin trest stáhla na necelých 21 let. O podmínečné propuštění z vězení může požádat podle českého trestního práva po odpykání poloviny trestu, tedy zhruba 10,5 roku. Osm let si odpykal v Thajsku a rok v Česku. Nyní mu tedy zbývá rok a půl do doby, kdy bude moci zažádat o propuštění, uvedly Lidové noviny.

Novotný, který byl spolu s Hanykovicsem také převezen na základě zvláštní česko-thajské dohody do českého vězení, je na tom podle Lidových novin hůř. "Pokud mu nepomůže ještě další královská milost, měl by na podání žádosti o podmínečné propuštění nárok až za téměř osm let," napsaly Lidové noviny.


Na nesplněných slibech, že s úředníky bude možné komunikovat po internetu, začne od zítřka stát vydělávat desítky miliónů korun - konstatují Hospodářské noviny. Od soboty zvyšují úřady správní poplatky. V zákoně ale stát slibuje, že všechny poplatky do dvou tisíc korun odpustí, pokud si žádosti lidé vyřídí elektronicky. Jenže veřejnost si může prostřednictvím e-mailu vyřídit jen tři: ohlášení změny místa trvalého pobytu, žádost o vydání výpisu z rejstříku trestů a žádost o výpis z katastru nemovitostí.


Bývalou správkyni konkurzní podstaty Zbrojovky Brno Ilonu Strmiskovou stíhá jihomoravská policie - informuje o tom páteční Právo. Strmiskovou viní z porušování povinností při správě cizího majetku, neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu či nebytovému prostoru a maření výkonu úředního rozhodnutí. Strmisková nastoupila ve Zbrojovce v roce 2003, pak se ukázalo, že neoprávněně užívala akademické tituly doktorky práva a inženýrky ekonomie.


Hasiči se obávají kolapsu. Lidové noviny píší, že na modernizaci zastaralé techniky požadovali šéfové Hasičského záchranného sboru 750 miliónů korun. Nedostali je. Částku chtěli investovat především do obnovy vozového parku. Hasiči upozorňují, že pokud požadovanou finanční injekci nedostanou, může být ohrožena bezpečnost lidí.