Stát by měl podle Nečase více propagovat moravské a české potraviny

Stát by měl více propagovat potraviny od tuzemských producentů tak, jak to dělají jiné vyspělé země. Na tiskové konferenci ministerstva zemědělství to řekl premiér Petr Nečas. Výrobci dlouhodobě upozorňují na rostoucí dovozy potravin, jejichž kvalita je často nízká a označení původu nejasné. "Není žádný důvod, proč by Česká republika neměla velmi vehementně a velmi zřetelně podporovat domácí výrobky," uvedl Nečas. Stát by se podle něj neměl bát podporovat produkty od místních výrobců, tak jak to činí ve všech vyspělých "potravinářských zemích". Spotřebitel má podle Nečase právo vědět, kdo a z jakých surovin potravinu vyrobil, a také na základě těchto informací se rozhodnout, který produkt si vybere. Tuzemští potravináři a zemědělci upozorňují, že označování potravin v tuzemsku bývá často netransparentní. Na produktech bývá například uvedeno "Vyrobeno v EU" a není možné zjistit, v jaké konkrétní zemi a jakou firmou. Legislativa navíc umožňuje označovat jako potravinu vyrobenou v České republice i výrobek, který byl dovezen a v Česku pouze zabalen. Podpořit prodej potravin od malých a středních domácích výrobců má například nová značka Regionální potravina, kterou letos při prvním ročníku oceňování získalo 71 výroků z celkem 943 přihlášených produktů. Stát dal na projekt v letošním roce 50 milionů korun, minimálně stejnou částkou jej hodlá podpořit i v příštím roce.

Autor: Jan Hloch