Statistika nemá počty sterilizací Romek, lékaři je také neevidují

Počty sterilizací romských žen ve statistice nejsou a lékaři je také neevidují. "Etnickou příslušnost sterilizovaných žen nesledujeme," potvrdili za statistiky Ústav zdravotnických informací a statistiky a za gynekology profesor Jaroslav Živný z pražské porodnické kliniky U Apolináře. Tyto údaje od statistiků nyní žádá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, která se dohodla s ombudsmanem Otakarem Motejlem na spolupráci při vyšetřování údajně násilné sterilizace Romek. Dvě desítky romských žen na severu Moravy tvrdí, že byly ke sterilizaci donuceny.

Lékaři nabídnou ženě sterilizaci, pokud měla například tři porody císařským řezem a další těhotenství by ohrožovalo ji nebo plod. S počtem porodů, pokud byly nekomplikované, to nesouvisí. "Romka nebo jakákoli jiná žena. Je nám jedno, jestli má jedno dítě nebo deset, každý svého štěstí strůjce," podotkl profesor Živný.

V případě žen ze severu Moravy, které si stěžují, byla skutečnost zřejmě taková, že většina z nich svůj souhlasný podpis do lékařské dokumentace zanesla. V některých nemocnicích na Ostravsku totiž byla ještě nedávno souhlasná stanoviska s císařským řezem a sterilizací v jednom souvětí a ženy je dostaly k podpisu často až těsně před porodem.