Státní rozpočet je na tom lépe, než se čekalo

V uplynulých letech jsme si zvykli na to, že z oblasti státních financí přicházejí jen samé chmurné zprávy. V pondělí ale ministerstvo financí zveřejnilo údaje o stavu státního rozpočtu za tři čtvrtletí letošního roku, z nichž vyplývá, že schodek rozpočtu je nižší, než se všeobecně očekávalo. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Deficit rozpočtu je zatím podstatně nižší, než vloni touto dobou. Jak potvrdil Radiu Praha hlavní ekonom Volksbank Vladimír Pikora, jde o pozitivní vývoj.

"Český státní rozpočet vykazuje za deset měsíců letošního roku schodek necelých 60 miliard korun, což představuje 51 procent celoročního rozpočtového plánu. Schodek je tak o 37 miliard nižší, než by mělo připadat na prvních deset měsíců roku. Jedná se tedy o velmi dobrý výsledek a je pravděpodobné, že výsledky za celý rok budou lepší, než se původně očekávalo. Za tímto lepším než plánovaným vývojem stojí strana výdajů. Zatímco příjmy činí asi 83 procent celoročního plánu, výdaje jen 78,7 procenta."

S těmi výdaji je to ale přece jen složitější. Náměstek ministra financí Eduard Janota uvádí, že výdajová strana rozpočtu konečný deficit vůbec neovlivní. Ministerstva si přidělené peníze ze státní kasy tak jako tak vyberou. Rozdíl oproti minulosti je ale v tom, že od letošního roku se ministerstva nemusí obávat toho, že když přidělené prostředky neutratí do konce roku, tak o ně prostě přijdou.

Vladimír Pikora
"Došlo ke změně rozpočtových pravidel. Resorty de facto utratí všechny peníze, ale ve skutečnosti část z nich patrně skončí v rezervních fondech, poněvadž ten zákon se změnil v tom smyslu, že rozpočtové prostředky, které se nevyčerpají, automaticky nepropadnou a je možné je využít v příštím roce. Zběsilé utrácení už je zbytečné. To už zákon ošetřil."

Přesto některé výdaje státu oproti loňsku vzrostly. Jde především o dávky sociální podpory. Celkově na sociální dávky už stát letos dal o téměř 25 miliard více, než vybral z pojistného na sociální zabezpečení. Kupodivu, není to kvůli výdajům na penze. Naopak, důchodový účet za leden až říjen skončil v přebytku a tento přebytek by měl koncem roku činit až šest miliard korun. Podle Eduarda Janoty se vláda bude muset zabývat trendem vývoje sociálních výdajů.

"Ty výdaje jsou vyšší z prostého důvodu. Na jaře byla přijata určitá legislativní, jednorázová opatření, která tyto výdaje navýšila. Za druhé, ten rozpočet už při sestavení těchto výdajů byl poměrně napjatý. V současné době tedy řešíme situaci, kdy vláda bude muset přijmout určitá opatření, aby se limit výdajů v sociální oblasti, schválený pro letošní rok, nebyl překročen."

Parlament schválil pro letošní rok deficit státního rozpočtu ve výši 115 miliard korun. Podle ministerstva financí by výsledný schodek měl být nakonec v rozmezí 100 až 105 miliard. Rozhodující význam pro rozpočet prý nakonec budou mít lepší příjmy státní kasy, než se původně očekávalo. Vladimír Pikora z Volksbank si ale myslí, že příjmy by mohly být ještě vyšší.

"Vezmeme-li v úvahu, že ekonomika roste výrazně rychleji, než se očekávalo, dalo by se také očekávat, že stát vybere také na daních ještě víc."