Státní zástupce obžaloval všech deset obviněných v kauze Synotu

Obžalobu na všech deset obviněných v úplatkářské aféře uherskohradišťského fotbalového klubu podal v úterý u kroměřížského okresního soudu státní zástupce Pavel Pukovec. První část korupčního skandálu v české fotbalové lize tak vstoupila do fáze, kdy jeho aktérům hrozí až dvouleté tresty vězení. "Dospěl jsem k závěru, že výsledky vyšetřování dostatečně odůvodňují postavení všech obviněných před soud," řekl Pukovec ČTK.

Před soudem se tak z podezření ze spáchání trestného činu podplácení budou zpovídat funkcionáři Synotu Ivo Valenta, Jaroslav Hastík a Igor Štefanko. Rozhodčí Václav Zejda, Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Josef Dvořáček, Bohuslav Krátký, Petr Řehoř a Slovák Eduard Cichý jsou obžalováni z přijímání úplatku.

Klub Synot, dnes 1. FC Slovácko, byl za uplácení již potrestán disciplinární komisí fotbalového svazu odpočtem dvanácti bodů a pokutou 500.000 korun. Komise potrestala i bývalého sportovního ředitele Hastíka a předsedu dozorčí rady Ivo Valentu. Oběma na dva roky zastavila činnost a vyměřila jim pokutu 100 tisíc korun. Dva roky nesmí žádnou fotbalovou funkci vykonávat ani Štefanko.

Vyšetřování Synotu dospělo nejdál, ale policie prověřuje i dalších deset klubů první a druhé ligy. Trestně stíháno je v současné době šest klubových funkcionářů, šestnáct rozhodčích a tři delegáti ČMFS, kteří měli dohlížet na regulérnost zápasů. Vedle Synotu se zatím objevilo nejvíc důkazů proti Viktorii Žižkov. V přepisech odposlechů figurují i další jména a seznam obviněných tak nemusí být konečný.