Tresty za korupci ve fotbale

Pavel Pukovec, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Podmíněné tresty od tří do deseti měsíců a pokuty v rozmezí od 50.000 do 350.000 korun. Takto kroměřížský soud ve čtvrtek "odměnil" všech deset obžalovaných - rozhodčích a fotbalových činovníků - v korupční aféře někdejšího uherskohradišťského fotbalového klubu 1. FC Synot. Uložení podmíněného odnětí svobody znamená pro všechny obžalované zpřísnění trestů, proti kterým se loni v lednu odvolali.

Karel Rašín,  foto: ČTK
V kauze figurují tři funkcionáři a sedm rozhodčích, kteří se podle obžaloby dopustili trestných činů podplácení nebo přijímání úplatků. V lednu 2006 padly jen peněžité tresty a zákaz činnosti ve fotbale od tří do pěti let. Obžalovaní i státní zástupce se tehdy odvolali, krajský soud věc vrátil zpět okresnímu soudu v Kroměříži. Ve čtvrtek soudce Karel Rašín vynesl rozsudky. Pro přítomné novináře však bylo překvapením, že má zatím zakázáno cokoliv komentovat:

"Věc byla dnes skončena, zatím ne pravomocně. Z tohoto důvodu bych se neměl zatím k věci vyjadřovat. Stanovisko odvolacího senátu krajského soudu je takové, že soudce by se měl ke kauze vyjádřit po vyhlášení rozsudku, ale až nabude právní moci. Já to samozřejmě akceptuji. Každopádně vyčkejme. Lze očekávat odvolání ze strany všech obžalovaných tak, jako v předchozím případě."

Jen majitel klubu 1. FC Synot Ivo Valenta nedostal zákaz činnosti ve fotbale. Státní zástupce Pavel Pukovec ale proti tomu neprotestoval:

"Zákaz působení ve fotbale už jsem nenavrhoval u něj ani já, protože on není členem Českomoravského fotbalového svazu. On v podstatě figuroval, jak vyplývá z odposlechů, z povzdálí a byl jakýmsi mecenášem ve vztahu k panu Hastíkovi."

Jaroslav Hastík je bývalým sportovním ředitelem klubu 1. FC Synot a od soudu odešel s půlročním podmíněným trestem. Největší trest, 10 měsíců podmíněně, dostal rozhodčí Václav Zejda.

Pavel Pukovec,  foto: ČTK
Státní zástupce Pavel Pukovec očekává, že se všichni odsouzení proti rozsudku odvolají:

"Jsem spokojený částečně, protože skutečně došlo k navrhované kombinaci trestů odnětí svobody, peněžitých trestů, zákazu činnosti i v některých případech propadnutí věcí. Na druhé straně výše trestů není plně v souladu s mým návrhem. Ponechávám si lhůtu a konečné stanovisko zaujmu po obdržení písemného vyhotovení rozsudku."

Jsou to dostatečné tresty za podplácení nebo přijímání úplatků v korupční kauze, která před pár lety hýbala českým fotbalem? S touto otázkou jsem se obrátil na komentátora Petra Hartmana, který celou kauzu bedlivě sledoval:

"Já si myslím, že v kontextu s tím, jak se u nás postihuje korupce, jsou to odpovídající tresty. Ono žít s tím Damoklovým mečem podmíněného trestu nad sebou není vůbec jednoduché. A myslím si, že i zákaz činnosti v oboru, alespoň pro rozhodčí je, dalo by se říci, definitivním vyřazením, protože určitou dobu nebudou moci rozhodovat zápasy a pak asi už je nikdo stejně zpět nevezme, protože byli odsouzeni."

Je vůbec nějaký lék na to, aby se z fotbalu vymýtilo podplácení rozhodčích nebo hráčů?

"V současné době bohužel ne. Maximálně se dá ztížit korupce, ale úplně vymýtit se nedá, protože fotbal je odvětví, kde se točí obrovské peníze, je to svým způsobem byznys, pod tlakem jsou funkcionáři, hráči i rozhodčí, a jen tak se to vymýtit nedá."

klíčové slovo:
spustit audio