Korupce? Nebo snad zmanipulované sázky?

Foto: Kristýna Maková

Když mám tik v levém oku, zpravidla se něco přihodí. Tentokrát mám takový neblahý pocit, že se něco nepěkného semele v českém fotbale. Hlavní aktéři se tváří velmi vážně, ale zároveň zarputile drží bobříka mlčení. To, co zatím proniklo na veřejnost, dává tušit, že by mohlo jít o koupené výsledky zápasů, nebo dokonce o nekale sázení, které jako ničivý mor obchází tuto sportovní disciplínu i v některých dalších zemích. Šeptanda naznačuje kombinaci obojího. Shrňme si doposud známá fakta.

David Limberský před jednáním disciplinární komise,  foto: ČTK
Spouštědlem v tomto případě bylo ligové utkání sedmého kola, v němž Plzeň doma porazila pražskou Spartu 1:0 gólem Pavla Horvátha z penalty po údajném faulu Josefa Hušbauera na Davida Limberského. Televizní záznam následně odhalil, že plzeňský hráč pád nafilmoval. Rozhodčí Radek Matějek přesto pokutový kop nařídil. Zápas se málem nedohrál, protože v poločase vedení Sparty uvažovalo, že do druhé půle na protest proti výkonu rozhodčího nenastoupí.

"Z toho důvodu, že utkání bylo ze strany rozhodčích dle našeho názoru řízeno jednoznačně, tedy tendenčně. Nakonec jsme se rozhodli druhý poločas odehrát, jednak proto, že jsme věřili, že utkání dokážeme otočit, i když je řízeno tendenčně, a také proto, že jinak bychom se vystavovali případným obrovským sankcím," prohlásil člen sparťanského managementu Ondřej Kasík.

Sudí Radek Matějek naštval sparťany ještě jednou, když nastavil jen dvě minuty. Hra totiž byla přibližně minutu přerušená kvůli několika světlicím a dýmovnicím, které přiletěly ze sektoru sparťanských diváků, bylo šest střídání a pár ošetřování. Sparťané si u předsedkyně komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky Dagmar Damkové stěžovali na způsob rozhodování tohoto utkání. Ta však důrazně odmítla, že by šlágr 7. ligového kola a souboj o první místo mezi Plzní a Spartou řídil sudí Radek Matějek tendenčně v neprospěch Pražanů. "Nebudu teď komentovat jednotlivé momenty. Na utkání jsem byla, nějaký názor a poznatky na to mám. Ale v komisi není jen jeden člověk, stanovisko bychom měli zaujmout až jako celá komise. Dočetla jsem se něco o tendenčním řízení ze strany rozhodčího, s tím výrokem naprosto nesouhlasím,"řekla ČTK Dagmar Damková. Minulý čtvrtek však byl David Limberský za nafilmování penaltového zákroku a následné výroky potrestán Disciplinární komisí Fotbalové asociace České republiky pokutou 40 tisíc korun. Plzeň přislíbila letenskému klubu omluvu za jeho slova. David Limberský totiž po zápase v reakci na kritiku svého pádu ve vápně uvedl, že Spartě pomohli k dvaceti titulům rozhodčí.

Dagmar Damková
Možná že i jeho slova daly majiteli pražské Sparty Danieli Křetínskému definitivní podnět k tomu, aby se 18. září sešel s předsedou Fotbalové asociace České republiky Miroslavem Peltou. Na Strahov mu prý dovezl znepokojující informace, které se týkají řízení zápasů v profesionálních soutěžích.

"Je to tak, že pan doktor Křetínský si objednal schůzku s tím, že má pro mně zásadní informace, které u něj vyvolaly znepokojení obecně, nejen z utkání proti Plzni, ale už delší dobu. Musím říct, že to, co se ke mně dostalo, si musím nechat projít hlavou, jakým způsobem budu postupovat."

Daniel Křetínský odmítl, že by za Miroslavem Peltou přišel jen kvůli utkání svého týmu s Plzni:

"Já tu situaci považuji za velmi vážnou, hlavně ji považuji za systémovou. Nepřišel jsem komentovat jeden konkrétní zápas, ale přišel jsem předložit informace, které jsou mnohem vážnější a týkají se celého systému. Máme obavy a velmi znepokojující informace, které se týkají obecně řízení zápasů."

Miroslav Pelta
Konkrétnější oba pánové nebyli. Nejspíš to ale legrace nebyla, protože předseda fotbalové asociace po dohodě s právníky předal celou věc protikorupční policii. Podle nepotvrzených informací by měla být v dokumentech nejvíce skloňována Viktoria Plzeň, v současnosti největší rival Sparty. Luděk Mádl z online deníku Aktuálně.cz, mimochodem nositel novinářské Křepelky za rozkrývání korupce v českém fotbale, k tomu Českému rozhlasu řekl:

"Jedna teze hovoří o tom, že by se mohlo jednat o hrubé nepřátelství s klubem Viktoria Plzeň. Mluvili jsme s jedním mužem, který je blízký panu Křetínskému, a ten naznačil, že si Sparta mohla najmout nějakou detektivní kancelář, která snad mohla monitorovat kroky plzeňských funkcionářů a jejich teoretické kontakty s rozhodčími. Ale je to jenom nepotvrzená teorie. A druhý směr, po kterém pátráme, je teorie o zmanipulovaných sázkách, to nám naznačil muž blízký vedení Sparty."

Majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík se takovým spekulacím brání:

"Mohu jen spekulovat, což dělám velmi nerad vzhledem k tomu, kdy se to děje, zrovna když s námi v sobotu prohráli. Předpokládám, že právě to je motivace. Kdyby to bylo jinak, mohli přece takové informace poskytnout kdykoli jindy."

Daniel Křetínský,  foto: Sparta Praha
Daniel Křetínský prohlásil, že vystupuje jen jménem Sparty, zná ale postoj dalších klubů. Letenští i některé další kluby se netají tím, že se jim nelíbilo loňské odvolání šéfa komise rozhodčích Luďka Macely, kterého nahradila Dagmar Damková. "Je to jediná moje silná přetrvávající obava ve fotbalovém prostředí. Negativní trendy mimořádně zesílily," tvrdí Daniel Křetínský. Luděk Mádl k tomu řekl:

"Pan Křetínský své materiály a důkazy specifikoval tak, že se nějakým způsobem týkají způsobu, jakým jsou řízeny zápasy v tuzemských profesionálních soutěžích českého fotbalu. To znamená, že by se to asi mělo týkat rozhodčích. Pan Křetínský řekl, že se to netýká jenom tohoto zápasu. Podle něj je celá záležitost širší, dlouhodobá, že problém je systémový a že kvůli jednomu utkání by za panem Peltou nejezdil. Nicméně bych to interpretoval tak, že nevyloučil, že se to i tohoto zápasu mohlo týkat. Plzeňský vlastník, pan Paclík, vloni v září inicioval zásadní personální změny v komisi rozhodčích, kdy tam místo pana Macely přišla paní Damková, což pan Křetínský nesl velmi nelibě. Mnozí lidé, kterých se to tehdy nějakým způsobem dotklo, ale ne tak fatálně, aby je to poslalo do nějakého disciplinárního trestu, nebo je postavilo před soud, v tom fotbale působili i nadále. Byť vyprávěli, že už je fotbal čistý a tak dále, tak z jejích úst ta slova zněla ne zrovna přesvědčivě vzhledem k jejich minulosti. Já bych nevylučoval nic. Myslím si, že český fotbal andělé nehrají."

Miroslav Pelta uvalil "embargo" na jakékoliv informace, týkající se počínající korupční kauzy, která může opět zatřást nastolenými pořádky v českém fotbalu. Řekl, že předal celou věc protikorupční policii a dál se jí na půdě asociace nebude zabývat:

"Já myslím, že je to občanská povinnost. Ve chvíli, kdy jsem zjistil, že se děje něco, co není správné, jsem uznal za vhodné, aby informace, které mi sdělil majitel Sparty a předseda jejího představenstva pan Křetínský, jsem se obrátil na Policii České republiky. Řešení tohoto problému po linií Fotbalové asociace České republiky jsem viděl jako nešťastné, protože my nemáme mechanismy a nástroje k řešení takových věcí. Jednal jsem s ředitelem protikorupční policie panem Martincem. Po dohodě s policií se nebudu ke konkrétním věcem vyjadřovat. Souvisí to s profesionálními soutěžemi, které Fotbalová asociace České republiky řídí. Nechtěl bych konkretizovat, jestli jsou to sázky, nebo nějaké jiné tendenční řízení zápasů, nebo selhání lidského faktoru. Když jsme tyto informace získali, během krátké doby jsme udělali myslím maximum pro to, aby se to nezametlo pod koberec a aby byly v co nejkratší době nějaké konkrétní výsledky. Pan Křetínský se rozhodl jít cestou fotbalové asociace, čekal, že to budeme řešit jen po linii fotbalové, ale já jsem se rozhodl, abych měl čisté svědomí, okamžitě to konzultovat a řešit s policií."

klíčové slovo:
spustit audio