Státy EU posoudí zmírnění postoje k havanskému režimu

Členské státy Evropské unie se v pondělí pokusí dohodnout, že přestanou dočasně zvát kubánské disidenty na národní recepce svých diplomatických misí v Havaně. Český ministr zahraničí Cyril Svoboda, zřejmě s polskou podporou, se údajně chystá vystoupit proti. Podle zdrojů v sekretariátu Radě EU se ovšem nepočítá s tím, že by se o tomto bodu měla vést diskuse. Naprostá většina členských států si přeje udělat gesto poté, co režim Fidela Castra propustil většinu disidentů uvězněných v roce 2003 a tento měsíc oznámil obnovení diplomatických styků se zeměmi unie.

ČR a Polsko byly od začátku proti jakémukoli zmírnění tvrdého stanoviska vůči kubánskému režimu. Většina v EU, v čele se Španělskem, naopak naléhala, že je třeba postupně styky normalizovat, protože jinak nemůže mít unie na Havanu žádný vliv. Praha si podle mluvčího ministra zahraničí Víta Koláře přeje, aby unie zdůraznila styky s opozičními činiteli a aby kladla výraznější důraz na dodržování lidských práv. Pokud jde o symbolickou účast na recepcích, mělo by být přinejmenším ponecháno na vůli každého velvyslance, koho zvát a koho ne.

Odmítavý český postoj výrazně umocnil v pátek bývalý prezident Václav Havel, když obvinil unii, že tancuje podle toho, jak Castro píská. "Těžko by se hledal lepší způsob, jak by EU mohla zničit své ušlechtilé ideály svobody, rovnosti a respektování lidských práv," napsal v listu Le Figaro.