STEM: Fámám o covidu věří 40 pct internetové populace v ČR

Dvě pětiny lidí v Česku, kteří používají internet, považují řadu nepravdivých informací a konspirací o novém typu koronaviru za důvěryhodné. Nejvíce z nich, polovina, věří tomu, že virus byl uměle vyroben v laboratoři. Kolem 40 procent si myslí, že epidemie je pro vládu zástěrkou ke kontrole občanů, a desetina věří i takové dezinformaci, že očkování proti nemoci covid-19 má vést ke kontrole populace pomocí mikročipů. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM, která jej provedla na přelomu ledna a února mezi 1400 lidí.

Důvěru v informace od vlády ztratilo od počátku epidemie koronaviru podle STEM 38 procent dotázaných. Přibližně pětina uvedla, že přestala věřit zpravodajství veřejnoprávních médiích. Představitelům vlády jako zdroji informací o epidemii a vážnosti nemoci covid-19 tak nyní důvěřuje 29 procent občanů, České televizi a Českému rozhlasu v tomto ohledu věří 55 procent. Největší důvěru, od více než 70 procent lidí, si uchovaly informace od imunologů, praktických lékařů a lékařů a sester z nemocnic, kde se léčí covidoví pacienti.

"Dezinformovanost společnosti a podezíravost ohledně epidemie je relativně velká. Zatím to nevede k tomu, že lidé bojkotují masivně opatření, aspoň podle deklarace, ale je to varovné, protože s postupem času to může nastat. Motivace k dodržování základních opatření u této skupiny je nízká a nevychází z porozumění situaci a jasného přesvědčení, ale spíše ze zvyku či společenské normy," uvedl spoluautor výzkumu Nikola Hořejš.