Průzkum: Informování vlády o očkování je dle praktiků nedostatečné

Vláda informuje veřejnost o očkování proti nemoci covid-19 nedostatečně, myslí si 85 procent praktických lékařů. Čtyřiasedmdesát procent z nich rovněž uvádí, že nemá dostatek informací o vakcinaci ani z pohledu výkonu své práce. Postrádají zejména podrobný popis vakcinačního plánu a údaje o silných a slabých stránkách vakcín používaných v ČR. Vyplynulo to z průzkumu, který provedla Fakulta sociálních věd UK a sociologická společnost Focus.

Do průzkumu se v době od 11. ledna do 7. února zapojilo 1163 praktických lékařů a podle většiny, 95 procent, je princip očkování za bezpečný. Nicméně s tím, jak vláda informuje občany o očkování, nejsou více než čtyři pětiny dotázaných lékařů spokojeny. Podle poloviny lékařů by ochotu lidí nechat se proti koronaviru očkovat podpořilo pravdivé informování o něm a vysvětlování. K očkování proti koronaviru se praktiční lékaři v Česku připojili počátek března.

Průzkum rovněž zjišťoval názor lékařů na to, zda by očkování proti covidu mělo být povinné. To odmítlo 58 procent praktiků, naopak 37 procent by s touto variantou souhlasilo. Z hlediska konkrétních vakcín největší důvěru vyjádřili preparátu společnosti Pfizer/BioNTech, která od nich dostala průměrnou známku 1,8. Naopak nejméně důvěryhodná je pro lékaře ruská vakcína Sputnik V, které dali průměrnou známku 4,1, a čínská vakcína Sinopharma. Autoři průzkumu ale upozornili na to, že vakcínu od firmy Sinopharma nedokázalo 88 procent respondentů posoudit, u Sputniku to bylo 64 procent lékařů.