Virus chřipky zatím Česko nezaznamenalo

Ilustrační foto: Renate Köppelová, Pixabay / CC0

Kam letos zmizela chřipka? Lekla se covidu! Takové poznámky se občas objevují pod články o koronaviru. Jak to tedy s chřipkou je?

Ilustrační foto: Stefan Marks,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

V Česku zatím nebyl v nynější zimní sezoně virus chřipky zaznamenán. Přitom souběhu chřipky a covidu se řada lidí obávala.

Chřipce brání opatření přijatá proti koronaviru

Loni ve stejnou dobu se s infekcí dýchacích cest potýkalo 1050 lidí na sto tisíc obyvatel a epidemie chřipky začínala. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky šíření chřipky brání především opatření přijatá kvůli koronaviru.

Petr Šonka,  foto: ČT

"Lidé se chovají bezpečněji, co se týče šíření kapénkových infekcí, než je tomu standardně. Respiračních onemocnění je obecně méně, než tomu bývá v tuto sezónu. Bohužel je třeba taky říct, že v podstatě téměř každý pacient, který se na nás obrací s příznaky respiračního onemocnění, tak nakonec má prokázaný covid."

Podle odborníků se tak dá očekávat, že výskyt viru chřipky bude nevýznamný, dodal epidemiolog Jan Kynčl.

Ilustrační foto: nataliej,  Flickr,  CC BY-NC 2.0

"Předpokládám, že v nejbližších třeba dvou týdnech nějaký zásadně vysoký výskyt chřipky je velmi nepravděpodobný. Všechny náznaky ukazují, že, pokud epidemie bude, tak mírnější."

Epidemie chřipky přichází každoročně, obvykle v lednu nebo na počátku února. Onemocní až deset procent dospělých a pětina dětí. I když nebyl zaznamenán žádný případ viru chřipky, neznamená to, že se v Česku nevyskytuje.

Kvůli chřipce či nachlazení šlo v minulé sezoně k lékaři 1,15 milionu lidí. Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí.

Foto: Bru-nO,  Pixabay / CC0