Středočeský hrad Křivoklát nabídne středověkou podívanou

Okno do středověku se 31. července otevře na hradě Křivoklát na Rakovnicku. Návštěvníci se tak již poosmé budou moci seznámit se životem ve středověku ve všech jeho podobách. Hlavní myšlenkou je, aby všichni návštěvníci odcházeli domů prodchnuti atmosférou dob dávno minulých, řekl ČTK organizátor Aleš Titlbach.

Na nádvoří hradu nebude chybět potulná lůza, žebráci, řemeslníci a trhovci. U prostřených stolů zasednou rytíři v plné zbroji. Celodenní slavnosti zahájí osobně král a poté se až do pozdního večera budou střídat rytířské turnaje a divadelní scénky.

Jako červená nit se celý dnem bude proplétat dobový příběh o "O sličné panně Zuběně". Rej zakončí noční ohňové a taneční vystoupení, vše za svitu svíček a pochodní. Vyjma pořádající skupiny W-Arlet vystoupí dalších pět skupin historického šermu a soubor gotické hudby. Počet účinkujících tak dosáhne zhruba stovky lidí.

Středověká vystoupení jsou součástí festivalu "Léto na Křivoklátě". Po čtyři roky se však podobné akce pořádali na nedalekém hradě Krakovec. V roce 2001 se celá akce přesunula na větší a navštěvovanější hrad Hasištejn, kde se uskutečnil jubilejní pátý ročník. Odtud středověký rej v loňském roce nakonec doputoval až na Křivoklát.