Na Křivoklátě se můžete vypravit na Cestu legionáře

cesta_legionare_plakat.jpg

Na Křivoklátě byla nedávno otevřena výstava, kterou byste v areálu středověkého hradu asi úplně nečekali. Jmenuje se Cesta legionáře a v dnešních Historických obzorech ji představí Jiří Charfreitag z Československé obce legionářské.

Uzavření příměří 11. listopadu 1918,  foto: volné dílo
Sešli jsme se spolu ve středu 11. listopadu, na Den válečných veteránů a náš rozhovor začal právě povídáním o oslavách dne, kdy skončila Velká válka.

"V Česku je to poměrně nový ´významný den´, který slavíme. Tuším, že to bylo v roce 2001, kdy se poprvé tento svátek v České republice slavil, nicméně jako Den vítězství, jak se původně tento den nazýval, byl slaven už od 11. listopadu 1919 v rámci 1. výročí ukončení I. světové války."

Jak se za první republiky 11.listopad slavil?

"Je pravdou, že tomuto svátku nebyl přikládán takový důraz, jako tomu bylo v západních zemích, nicméně přesto se ve dvacátých letech připomínal a probíhaly oslavy. Byla to vzpomínka pro všechny, kteří si chtěli připomenout své padlé blízké. Nicméně pro naši armádu a naše legionáře byly významnější dny, např. den bitvy u Zborova 2. července, na který se kladl mnohem větší důraz."

Výstavě dominuje dioráma bitvy u Zborova

Hrad Křivoklát | Foto: Radio Prague International
Zůstaňme u legionářů. Vy jste u příležitosti státního svátku 28. října otevřeli novou expozici o legionářích na hradě Křivoklát. Můžete vysvětlit, proč zrovna tam?

"Je to hrad, který je úzce spjat s naší státností, byl to hrad českých králů, a proto jsme chtěli návštěvníkům Křivoklátu zpřístupnit i něco, co by na tom hradě nečekali. Myslím si, že se nám to podařilo. Expozice, kterou tam mohou navštívit, navazuje na něco, co ještě nevzniklo, což je druhá část té výstavy, která by měla předcházet období do roku 1914. Rádi bychom tu expozici doplnili a vytvořili takovou expozici, která se věnuje české státnosti."

Můžete tu stávající expozici představit?

"Stávající expozice Cesta legionáře provádí diváka událostmi od počátku I. světové války až po vznik samostatného Československa a návrat našich legionářů do vlasti. My jsme se snažili divákovi přijlížit vjem, který ti muži měli. Celá expozice je stylizována do zákopů a toho temného prostředí, ve kterém žili, ale dostanete se i průchodem přes zákopy u Zborova, takže diváci mohou ulehnout do stanoviště velitele u Zborova, posívat se, jak funguje zbrojař nebo také kulometné hnízdo a jak vojáci útočí."

Návrat Tomáše Garrigua Masaryka  (vpravo) do vlasti,  foto: Česká televize
Nejznámější akcí legionářů je sibiřská anabáze, kdy se snažili dostat z Ruska domů, kterou vy teď připomínáte v Legiovlaku. Jak jste ji uchopili na výstavě?

"Je to díl, který k historii legionářů neodmyslitelně patří. Máme tam video z francouzského vojenského magazínu, které přes hodinu ukazuje záběry z roku 1919, kdy naši legionáři na transsibiřské magistrále žili, ale je tam i zdůrazněna úloha našich legionářů při dopravě zpátky i při spolupráci se spojenci před tou samotnou evakuací. My chceme tu expozici doplnit a věříme, že se to do jara, kdy hrad zahájí běžný provoz, podaří. Chtěli bychom ještě zvýraznit návrat Tomáše Garrigua Masaryka, měla by tam být filmová smyčka s jeho návratem do vlasti."

Jiří Charfreitag  (při akci Legiovlak),  foto: Česká televize
Je všem legionářům, myslím francouzským, ruským i italským věnována stejná pozornost?

"Já se domnívám, že ano, nicméně té výstavě dominuje Zborovské diorama, takže tam je mírně větší důraz na to Rusko. My u většiny těch akcí, které děláme, ať už je to Legiovlak nebo putovní výstavy, tomu Rusku musíme dávat větší díl, protože jednak se bavíme o vojenských operacích, které byly o dva roky delší a legie v Rusku byly nejpočetnější, takže to potřebuje více místa. Snažili jsme se nicméně v té expozici vyvážit tyto prvky a máme tam i zmínku o srbských legionářích, o kterých se moc nemluví, ale i tam od roku 1914 sloužilo velké množství Čechů."

Trendem moderních vstav je to, že si člověk, ať už dospělý nebo dítě, může něco sám vyzkoušet. Vy už jste zmiňoval, že si mohou lidé zkusit zalehnout do zákopů, je na výstavě ještě něco podobného?

"Ano. Je to například ruská puška mosin, na kterou si mohou sáhnout, nebo také replika carské plynové masky Zelinsky-Kummant, kterou si mohou nasadit. Do expozice ještě doplníme přilbu adrian, kterou také naši legionáři používali, takže to si skutečně mohou návštěvníci osahat a vyzkoušet."

10
50.037411200000
13.870530900000
default
50.037411200000
13.870530900000