Analýza ukáže, zda jsou peníze na Národní park Křivoklát

Foto: David Paloch, CC BY 2.5

O vyhlášení Národního parku Křivoklát rozhodnou peníze. Nový šéf resortu životního prostředí Pavel Drobil zadá v nejbližších dnech ekonomickou analýzu, která ukáže, jestli jsou v rozpočtu ministerstva na projekt peníze. Místní se obávají mnohých omezení, také obce nejsou jednotné.

Křivoklátsko | Foto: David Paloch,  Wikimedia Commons,  CC BY 2.5
V Česku jsou čtyři území s nejvyšším stupněm ochrany: národní parky Krkonoše, Šumava, České Švýcarsko a Podyjí. Křivoklátsko by se mělo stát pátým. Národní park by měl mít rozlohu asi 102 kilometrů čtverečních. Kraj, o kterém psal spisovatel Ota Pavel, je už nyní chráněnou krajinnou oblastí a biosférickou rezervací UNESCO. Jako jediný leží uprostřed Čech, dvě třetiny pokrývají lesy, jsou tu hluboké kaňony a žije zde 20 kriticky ohrožených druhů živočichů.

O vzniku národního parku se mluví už řadu měsíců, a jak se zdá, o jeho vyhlášení rozhodne, zda se v rozpočtu ministerstva životního prostředí najdou peníze. Pro nového ministra Pavla Drobila je podstatný i názor obyvatel 19 obcí, kterých by se vyhlášení parku dotklo.

Pavel Drobil
"Jsem přesvědčený, že násilné vyhlašování čehokoliv, s čím nejsou srozuměni všichni, kteří v tom území mají žít, nikdy nepovede k tomu možná bohulibému cíli. Čili buď s tím budou srozuměni většinově občané, obce a podnikatelé v tom území a nebo to bude administrativní vyhlášení, které v konečném důsledku povede k tomu, že tam budeme řešit nějakou demonstraci, nějaký problém a nedostatek peněz. To rozhodně není mým úmyslem."

Hranice národního parku by se dotýkaly částí 19 obcí, celá uvnitř by byla pouze jedna - Karlova Ves. Mnozí obyvatelé se obávají zákazů, třeba omezení výstavby. Jak řekli místní Novinkám.cz, největší obavy mají ze zákazu vstupu do lesa.

"Že nebudeme smět nikam a udělat si dřevo pro sebe, to asi taky nepůjde. Kdyby to byl lesopark, tak jsem pro, ale v národním parku nevidím výhodu. - Nelíbí se mi plno věcí, že by třeba lidi nemohli chodit do lesa, všechno by tu bylo zakázané. - Obávám se, že nebudeme mít práci. Zavřou celý les a nebude práce, lesáci zaniknou."

Foto: Miloš Turek
Ministerstvo obavy vyvrací. Již dříve tvrdilo, že zákaz by se neměl týkat místních obyvatel a jejich příbuzných. Na toto téma se rozpoutala internetová diskuse. Objevil se v ní mimo jiné názor, že s 'občankou' do lesa nikdo nechodí a dotyčný může tvrdit, že je třeba bratr starosty.

Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha si myslí, že národní park je lákadlem pro zahraničí turisty. Je to lepší značka než chráněná krajinná oblast, kterých je v Česku 25. Obce, kterých by se vznik národního parku týkal, nejsou zcela jednotné. Například v Roztokách jsou lidé podle starosty Vladimíra Melče jednoznačně pro.

"My si myslíme, že zřízení národního parku má efekt jak pro přírodu, tak pro region Křivoklátska jako celek. Přínos vidíme i v tom, že by se zkvalitnil cestovní ruch a že by to znamenalo snad i ekonomický přínos pro tento region."

Zastupitelstvo sousedního Křivoklátu je naopak proti. Také podle starosty Bělče by se to odrazilo na větším počtu aut a nikoliv na tržbách místních podnikatelů.