Střet civilizací

Je dnešní situace tím, co bychom mohli zjednodušeně nazvat střet kultur, střet civilizací? Na tuto otázku se snaží nalézt odpověď reportáž Jaromíra Marka.

Přesně měsíc po teroristuckém útoku na Spojené státy, 11.října se v jedné pražské kavárně uskutečnila diskuse předních českých politologů, historiků i politiků, kteří se snažili nalézt odpověď na několik základních otázek, které poslední týdny hýbou veřejným míněním. Je dnešní stav skutečně střetem kultur? A je to stav nevyhnutelný? Kde jsou jeho kořeny. Pozvání přijali historik a polslanec Miroslav Ransdorf, senátor a bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský a přední český islamista Miloš Mendel.

Jak zaznělo v diskusi několikrát, rozdělovat svět na základě zjednodušených tezí a předsudků je velmi ošidné, nebezpečně, ale i nesprávné. Více Michael Žantovský. Přesto, jak naznačil Miroslav Randsdorf, jisté rozdíly mezi kulturními okruhy tzv. Západu a Východu existují. Právě budoucí vývoj oblasti středního Východu je podle účastníků velmi nejasný. Pochybnosti shrnul publicista Jefim Fištejn. Všichni účastníci se shodli na jediném. Abychom mohli spolu vést úspěšný dialog, musíme opustit svěrací kazajku předsudků a zjednodušeného vidění světa. A to z obou stran. Více Miloš Mendel. Uzavřel diskusi historik a poslanec Miroslav Ransdorf.