Svatého Václava připomněla řada akcí

Lidé v Česku si dnes připomněli národního světce a patrona svatého Václava. Ve Staré Boleslavi, kde byl kníže zřejmě v roce 935 zavražděn, byla po rekonstrukci slavnostně otevřena bazilika nesoucí jeho jméno. Při Svatováclavské pouti ji dnes slavnostně otevřel kardinál Dominik Duka. Rekonstrukce vyšla na asi 120 milionů korun. Opravou prošla kompletně celá bazilika včetně mobiliáře.

Stará Boleslav, kde byl kníže Václav 28. září roku 935 zavražděn, je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal tehdejší papež Benedikt XVI.

Akce spojené se svatým Václavem byly i na dalších místech republiky. Ve Valdštejnském paláci v Praze odsloužili ekumenickou bohoslužbu a v Budči na Kladensku pořádali komentované prohlídky kostela svatého Petra a Pavla.

U příležitosti Dne české státnosti se dnes otevřeli veřejnosti také Lichtenštejnský palác, ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo kultury a ministerstvo práce a sociálních věcí.