Mince, dukáty, medaile či pečetidla. Svatý Václav inspiruje jejich tvůrce už tisíc let

Část archeologické expozice ve Staroboleslavské bráně věnovaná sv. Václavovi

Mince, dukáty, medaile, pečetidla, ale i bankovky nesli a stále nesou podobiznu svatého Václava. Patron českých zemí je jednou z nejvyobrazovanějších historických postav. Jeho jméno a následně i postava se začalo objevovat na mincovních ražbách českých knížat a králů už kolem roku 1000 a objevuje se dodnes.

Poprvé bylo jméno knížete Václava vyraženo na denárech okolo roku 1000. O několik desetiletí později se pak na mincích objevil samotný obraz sv. Václava, později se svatozáří a se svým typickým kopím či praporcem nebo jeho jezdecké ztvárnění. Pojetí sv. Václava jako vladaře se pak dále rozvíjelo na mincích následujících panovníků.

Dukát se svatým Václavem z produkce společnosti Zlaté mince | Foto: Česká mincovna

Díky tomu, že byl svatý Václav velkým oblíbencem Karla IV, nechal císař jeho podobiznu razit také na drobné stříbrné mince. Karlův syn Václav IV. pak na nich sice portrét sv. Václava vyměnil za obraz korunované hlavy krále, avšak vyobrazení českého patrona ozdobilo dukátové ražby. Vyobrazení svatého Václava jako českého panovníka se pak objevovalo často po celé raně feudální období i ve století následujících.

„Svatováclavský motiv jako jeden z národně politických mincovních motivů se prostě stal v průběhu věků průkazem legitimity českých vládců a na mincích přežil staletí, třebaže ne bez dlouhých přestávek způsobených otřesy a krizemi, jimiž česká státnost procházela,“ napsali v Numizmatických listech v polovině minulého století Pavel Radoměrský a Václav Ryneš.

Sv. Václava můžeme vídat i na současném oběživu. Jeho jezdecká podobizna, doplněná textem „Svatý Václave, nedej zahynout nám i budoucím," zdobí současnou českou dvacetikorunu. Autorsky ji zpracoval Vladimír Oppl, jeden z nejvýznamnějších současných medailérů.

Medaile i pečetidla

Zobrazován byl však svatý Václav nejen na mincích, ale třeba i na pečetidlech.  Například na pečeti Českého království z roku 1508, kde byl vyobrazen se lvem na štítu a znaky Moravy, Slezska, Lucemburska, Dolní Lužice, Budyšínska a Zhořelecka.

Jubilejní Svatováclavský dukát s pořadovým číslem 1 | Foto: Otakar Španiel,  Národní muzeum / Wikipedia,  CC BY 1.0 DEED

Podobiznu patrona českých zemí nesly i prvorepublikové Svatováclavské dukáty - první zlaté mince Československa. Jednalo se o obchodní mince, které stejně jako medaile neměly stanovenu nominální hodnotu. Byly raženy v letech 1923 až 1939 a v roce 1951 a lidé si je rychle oblíbili především jako dárek k významným událostem – do kolébky, k promoci nebo třeba ke svatbě.

Oblibu si získaly nejen v Česku, ale po celém světě a dodnes jsou vysoce ceněny. Jejich ceny se na aukcích pohybují i v milionech korun. Například před dvěma lety se vydražil svatováclavský pětidukát z roku 1937 za rekordních 850 tisíc eur, což je v přepočtu asi 23 milionů korun.

Svatý Václav je motivem i novodobých českých dukátů, které připravila Česká národní banka. Vítězem výtvarné soutěže se opět stal akademický sochař Vladimír Oppl. Odborná komise ocenila zejména „vynikající portrét svatého Václava s přilbou na reverzní straně a dokonalé ztvárnění českého lva“. V reliéfu mince nechybí ani text proslulého chorálu: „Svatý Václave, nedeje zahynouti nám, ni budoucím“.

klíčová slova:
spustit audio