Svaz: V ČR přibývá agroturistických zařízení, lidé mohou vybírat mezi 1000

V Česku přibývá agroturistických zařízení, která nabízejí dovolenou zaměřenou na venkovský pobyt. V současnosti mohou lidé vybírat zhruba mezi 1000, vyplývá z odhadu Svazu venkovské turistiky a agroturistiky. Státní agentura CzechTourism uvedla, že venkovský turismus preferují téměř dvě procenta návštěvníků během pobytu v Česku. K většímu rozvoji ale podle svazu chybí dlouhodobá programová a finanční podpora.

"Zájem o tuto možnost dovolené, byť pomalu, ale postupně roste," řekl ČTK ředitel CzechTourismu František Reismüller. Ubytovací kapacity agroturistiky jsou v současné době obsazené z 80 procent. Mezi nejoblíbenější a nejčastěji nabízené programy a zážitky na farmě patří jízda na koni, kontakt se zvířaty a ochutnávky produktů z farmy, doplnila předsedkyně svazu Zdeňka Nosková.

Agroturistice ale konkuruje takzvaný fenomén druhého bydlení. Lidé, kteří vlastní chatu a například chovají slepice nebo pěstují zeleninu, mají nižší motivaci vyjíždět na cizí farmy, dodal Reismüller. Naopak v Itálii nebo Francii, kde má agroturistika nejdelší tradici, fenomén chalup není tolik rozšířený a agroturistika tak patří mezi často vyhledávané aktivity.