Na severu Čech se rozšiřuje chov koní

kun_hribe2.jpg

I když mají Češi vůči severočeskému kraji předsudky, přesto se právě zde dobře daří agroturistice. Holanďané a další cizinci jsou z přírody na severu Čech nadšeni a rádi jezdí na farmy, které se zabývají chovem koní. Počet zdejších chovatelů tak rok od roku roste. Více se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

Určitě znáte větu, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu. A toho plně využívají chovatelé koní na severu Čech. Na Děčínsku či Litoměřicku vznikly desítky nových farem a víkendové vyjížďky na koních se staly oblíbeným doplňkem agroturistiky. Koupit si dnes koně není podle chovatelů už žádný luxus. Jeho cena se pohybuje od 25 do 80 tisíc. Řada rodičů pořizuje poníky pro děti, více lidí se věnuje také jezdeckému sportu. Jak uvedl předseda ústecké krajské Agrární komory František Laudát, za poslední tři roky zde vzrostl počet koní o 20 procent.

"Jednak se dostali k chovu koní lidé, kteří si vždycky mysleli, že by nějakého koně chtěli mít, ale neměli ho kde chovat. A využili příležitosti našich zemědělců, členů Agrární komory, kteří pro to měli prostory, ale často neměli peníze. Část lidí se samozřejmě dala s chutí do podnikání v zemědělství, přišla tomu na chuť a koně chová."

Chodí na ekofarmy hlavně místní lidé nebo spíš turisté?

"Většinou jsou to místní lidé, hodně je tam samozřejmě mládeže, děvčat. Třeba na farmě Slavošov u pana Ječmínka, tam potkáte vždycky takových pět až sedm mladých nadšenců, kteří se tomu opravdu věnují. Totéž je na školním statku v Děčíně v Libverdě. Ti profesní zájemci se spíš zaměřují na lépe zařízené chovy, které jsou vybavené už na profesionální úrovni. Je to například ve Všemilech, kde je chováno kolem padesáti koní. Je to blízko Jetřichovic, v atraktivní oblasti, kde se soustřeďuje zájem zahraničních účastníků z Německa."

Řada farmářů nabízí nejen projížďky, ale plánuje další rozšíření svých služeb. Chtějí například nabízet víkendové či prázdninové pobyty pro celé rodiny. Agroturistika spojená s chovem koní se zřejmě ještě rozšíří po vstupu České republiky do Evropské unie.