Agroturistika láká - farmy nabízejí jízdu na koních i ochutnávky specialit

Foto: www.farmakosik.cz

Agroturistika láká stále více lidí. Po Česku vyrostla řada farem, které nabízí například vyjížďky na koních, chov ovcí, výrobu sýrů a podobně. Podívat se na život na dvou farmách zblízka se dnes vydáme i my. Na koních si vyjedeme nedaleko Litoměřic a na Nymbursku ochutnáme kozí sýr.

Nádherná příroda, klid a koně to nabízí rodinná farma Zababeč v severních Čechách. Leží v chráněné krajinné oblasti a její okolí protíná jezdecká stezka, která v budoucnosti povede z Německa až na Šumavu. Majitelé farmy zaměřené na agroturistiku jsou překvapivě Pražáci, představila svou rodinu Dagmar Voštová.

Foto: www.farmazababec.cz
"My jsme uteklí Pražáci. Hledali jsme rok nějaký prostor, kde bychom mohli dělat koňskou farmu. Koně chtějí samotu, jakmile máte sousedy, tak to nikdy nedělá dobrotu. Toto krásné místo patřilo odborovému svazu Setuzy, a chtěli tu dělat tábor pro 200 dětí. Přišla revoluce, oni přišli jednak o peníze, jednak o pozemky. Takže to tu zavřeli. Dům byl 13 let neobývaný. Když jsme sem přišli, tak tu bylo údolí náletů a kopřiv, takže jsme se dali do rekonstrukce."

Foto: www.farmazababec.cz
Farma přivítala první turisty v roce 2007. Teď už běží čtvrtá sezóna a majitelům se splnilo přání. Klienti, kteří tu už byli, se začínají vracet - někteří tu už byli posedmé. Nemusí se bát ani ten, kdo na koni v životě neseděl. Učit se tu můžou i úplní začátečníci.

"V létě máme náš nejzajímavější program. Hlásí se nám do něj hlavně cizinci a to putujeme z naší farmy do Německa. Dva dny jedeme na koních, pak máme pauzu na Hřensko, protože pro cizince vynechat Hřensko nelze, a pak jezdíme po jezdeckých stezkách v Německu."

Situace se však pomalu mění. Cizince pomalu střídají rodiny s dětmi. Majitelé si však trochu stěžují na chybějící služby pro agroturistiku v Česku.

Foto: www.farmazababec.cz
"Najít tři místa, kde by mě nakrmili a nechali přespat koně a lidi, je docela velký problém. Jezdili jsme třeba až na Marínu, když tam kůň udělal koblihu, tak málem zbořili hotel."

Majitelé farmy byli zvyklí, že se v jejich okolí v Praze a středních Čechách pořád něco dělo. A tak se rozhodli rozhýbat společenské dění i na severu Čech. Dali se dohromady s ostatními farmami a pořádají tu pravidelné koňské hobby závody. Jak říká Dagmar Voštová, je překvapivé, že více na koních jezdí ženy a mužům se příliš nechce.

"Abychom mohli dělat putování pro celé rodiny, tak jsme si v Německu pronajali formanské vozy. Ten línější si může sednout na formanský vůz, bereme sebou i kola, jezdí po památkách podle trasy a večer se sejdou s jezdci, můžou si sdělit zážitky a tak dále."

A jak vidí budoucnost rodinné farmy? Budou se snažit o získání dotací. Plány mají totiž veliké - vybudovat nové stáje i jezdeckou halu.

Foto: www.farmakosik.cz
Turisty lákají také ekofarmy. Na farmách si mohou vyzkoušet, jakým procesem projde třeba biomléko nebo biovepřové, než se jim dostane na stůl. Jedna z biofarem je v Košíku na Nymbursku. Na internetu se farmě mluví jako o slovenském koutku v Čechách. Její majitelkou je totiž švagrová bývalého prezidenta Dagmar Havlová. Sedli jsme si u pece a ona se rozpovídala o tom, jak vlastně k biofarmě přišla. Původně jim bodláky z družstevních polí, které ležely ladem, prorůstaly do zahrady. A tak si pořídili 15 ovcí. Dnes hospodaří na 70 hektarech a ovcí mají podstatně víc.

Foto: www.farmakosik.cz
"Máme asi 300 ovcí. Dojíme dvakrát denně, ručně. Potom se zpracovává sýr. Loni jsme postavili malou mlékárnu. Máme asi 10 koz, nějaké prasátko. Zbytek sýra je syrovátka, ta se nemůže vylévat do kanalizace. Je to velmi dobré, tak přes sezónu třikrát točíme prasata. Na těchto produktech přibírají kilo denně."

Děti na farmě najdou téměř všechna domácí zvířata. Milovníci gastronomie tu mohou, podobně jako na ostatních farmách, ochutnat ovčí sýry, brynzové halušky a další domácí speciality. Sýr dávají romanovské ovce, plemeno vyšlechtěné za doby panování Romanovců v Rusku.

"Všichni místní odborníci mi říkali, že Romanovské ovce se nedají dojit. Ale já jsem se obrátila na své kolegy na Slovensku a bača řekl: na Slovensku se dojí všechny ovce."

A to se také třem bačům ze Slovenska, kteří se tu o ovce starají, podařilo. Jak sami říkají, na sýr tu nemají žádné speciální recepty, ale vyrábí ho stejně jako jejich tátové a dědové. A stejné dovednosti si mohou vyzkoušet i milovníci agroturistiky.

10
50.598275870000
14.207382200000
default
50.598275870000
14.207382200000