Svazy: Konflikt s Ruskem není dobrou zprávou pro české firmy

Rusko je pro mnohé české firmy zajímavou vývozní destinací, současný konflikt ČR s Ruskou federací tak pro ně není dobrou zprávou. ČTK to dnes řekl ředitel sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy Lukáš Martin. Pokud by se EU rozhodla zpřísnit sankce vůči Rusku, mělo by to dopad na vzájemný obchod, doplnil mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Česko-ruské obchodně ekonomické vztahy negativně poznamenalo uvalení embarga v roce 2014 ze strany USA a EU vůči Rusku. Sankce se odrazily na prudkém poklesu českého exportu do Ruska. V Rusku má podle Martina zastoupení přes 150 českých firem. Dlouhodobě jsou tam etablované podniky, které působí především ve strojírenství, automobilovém průmyslu, energetice, potravinářství nebo chemickém průmyslu.

Napjaté vztahy s Ruskem budou mít zřejmě dopad i do turistiky a lázeňství. V Karlových Varech, kde tvořili hosté z Ruska a rusky mluvících zemí významnou část klientely, se dopadů diplomatické krize obávají hlavně hoteliéři, kteří už tak čelí důsledkům koronavirové pandemie.