Česko zmrazilo ruský majetek za miliardu. Patří mezi ně i peníze poslance ruské státní Dumy

Česká republika zmrazila ruský majetek za téměř miliardu korun. V České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Věra Jourová | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Bude-li tento majetek označen jako možná podpora válečných zločinů Ruska, je podle ministra do budoucna ve hře i jeho konfiskace. Státy Evropské unie dosud zmrazily kvůli válce na Ukrajině majetek za 37 miliard eur.

Unie podle eurokomisařky Věry Jourové plánuje posílit mandát justiční agentury Eurojust pro vyšetřování zločinů na Ukrajině.

Vláda prověřuje možnosti konfiskace majetku

Zmrazování ruského majetku je součástí sankcí vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Se zmrazeným majetkem jeho majitelé nemohou nakládat. Do budoucna je ve hře i jeho propadnutí.

Zbyněk Stanjura | Foto:  Úřad vlády ČR

Česká vláda podle Stanjury možnosti konfiskace zmrazeného majetku prověřuje, jednou z možností je i přijetí zvláštních zákonů.

"I podle stávající legislativy ty peníze mohou propadnout ve prospěch státu. Já si myslím, že cesta existuje, a že bychom takto postupovat měli při zachování toho, že jsme právní stát."

Vláda navíc chystá vlastní sankční seznam, který by postihoval podporovatele ruského režimu i nad rámec sankcí uvalených Evropskou unií.

Mezi dosud zmrazeným ruským majetkem jsou podle Stanjury například i peníze jednoho z poslanců ruské Státní dumy, případně jeho rodiny. Kdyby se prokázalo propojení majitelů obstaveného majetku s ruskou agresí na Ukrajině, bylo by podle něj možné tyto peníze zabavit i na základě stávajících zákonů.

Podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) je v současné době prioritou přijetí tuzemského tzv. Magnitského zákona, který by uvaloval sankce na ruské činitele odpovědné za podporu válečných zločinů. Řešit by podle Šalomouna měl především další zmrazování majetku, nikoli zatím jeho konfiskaci.

Poslanec Balaš (STAN): Plošné sankce nezavedla ani EU ani OSN

Diskutuje se o tom, zda je právně proveditelné, aby české orgány plošně zmrazily ruský majetek, jak v Senátu navrhl předseda jeho výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost, senátor Pavel Fischer, nebo by takový krok nespravedlivě dopadl i na Rusy, kteří Putinův režim neuznávají.

Vladimír Balaš | Foto: TOP 09

Místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru a odborník na mezinárodní právo Vladimír Balaš z hnutí Starostové a nezávislí, je proti plošnému zmrazení.

"Trošku mi to připomíná, jako kdybychom chtěli kvůli stalinským represím v Rusku zmrazovat majetek Rusů, kteří sem utekli po první světové válce, po říjnové revoluci. Jsme právní stát, a má to jak dimenzi mezinárodně právní, tak také ústavně právní a ochrana majetku patří mezi základní práva těch vlastníků."

"Vlastnické právo trvá, my ho nerušíme, nejde o konfiskaci, jedná se pouze o omezení. To má svoje právní opodstatnění. V tom testu proporcionality s ohledem na veřejný zájem, to znamená zamezit obcházení omezujících opatření, která dosud byla uvalena na Rusko a aktéry agrese, tak v tom testu proporcionality může takové opatření obstát. Jedná se o prevenci," připomíná senátor Pavel Fischer.

Poslanec Balaš však namítá.

"My můžeme samozřejmě zmrazit majetek, ale nikoliv plošně, pouze individuálně a existuje i zákon, který nám umožňuje zmrazit nebo zabavit majetek, který pochází z trestné činnosti nebo z praní špinavých peněz, ale to se děje většinou individuálně. Pokud jde o ty plošnější sankce, ty nezavedla ani EU, ani OSN, jenom stále rozšiřuje ten seznam těch, na které ty sankce dopadají."

Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) upozornil, že o zmrazený majetek ruských oligarchů je nutné se nadále starat. Česká republika by se podle něj v budoucnosti mohla stát i předmětem žalob ze strany oligarchů za to, že s majetkem nenakládala, jak měla.