Světová banka vyhodnotí dopady zdravotní péče na veřejné rozpočty

Světová banka (SB) vyhodnotí dopady zdravotní péče na veřejné rozpočty v Česku. Návrh reformy zdravotnictví zpracovávat nebude. Vyplynulo to z vyjádření vrchní poradkyně výkonného ředitele Sbětové banky Jany Matesové pro ČTK z New Yorku. Rozsah péče, kterou stát občanům zajistí, závisí podle ní na rozhodnutí politiků. Světovou banku požádal před dvěma týdny o pomoc místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Spolupráce se bude podle Matesové týkat optimalizace finančních toků mezi veřejnými rozpočty a zdravotní péčí při současné udržitelnosti systému veřejných financí.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková ČTK řekla, že ji Sobotkova iniciativa překvapila. S podobným návrhem přišla sama již před rokem a tehdy Sobotka návrhy SB zamítl. "Oslovila jsem tehdy Světovou banku, aby nám pomohla, protože vypracovávala projekt pro Slovenskou republiku," připomněla ministryně. Projekt, který SB navrhovala, by podle Součkové znamenal významné zvýšení spoluúčasti pacientů a rušení nemocnic. "Když jsem tyto návrhy konzultovala s ministrem financí, byl projekt zamítnut s vysvětlením, že nebudeme dále úvěrově zatěžovat státní rozpočet," řekla Součková. Návrhy SB nebyly v souladu s programovým prohlášením vlády a sociálnědemokratickým programem. Součkovou překvapuje, že nyní se má znovu vycházet z něčeho, co již bylo zamítnuto.

Podle Matesové je už nyní zřejmé, že některé modely financování zdravotnictví používané ve světě nejsou v Česku společensky přijatelné a nebudou vůbec zvažovány. "Například americký model financování, závislý téměř zcela na individuální odpovědnosti občanů za zdravotní pojištění, je nepřijatelný nejen u nás, ale v dnešní evropské společnosti obecně," dodala. Nový způsob, jak financovat zdravotnictví, vláda hledá od podzimu, kdy musela z rozpočtu zaplatit sedm miliard, aby se zdravotnictví dostalo z nejhorších dluhů. Dnes se ale pojišťovny i nemocnice propadají do dalších ztrát.