Blíží se volby a vláda začíná utrácet

0:00
/
0:00

Vláda začíná utrácet miliardy korun. Od září dostanou přidáno zdravotníci a od ledna se na více peněz mohou těšit důchodci, učitelé nebo státní úředníci. Kde na to vláda bere? A nejde jen o předvolební trik? To už vám poví Martina Lustigová.

Těsně před volbami začíná vláda, jak už je v Česku zvykem, rozhazovat miliardy korun. Udělala by to nejspíš každá politická strana, nicméně sociální demokraté jsou populistickým předvolebním utrácením proslulí. Kde vláda na plánované zvyšování platů, důchodů a sociálních dávek najde peníze? To je otázka pro ekonomku Markétu Šichtařovou: "Za prvé, vláda má letos z daní vyšší příjmy, než si sama naplánovala, protože naše ekonomika se vyvíjí nad očekávání dobře. A za druhé, vláda si může půjčit. Vláda si může od daňových poplatníků půjčit tím, že vydá státní dluhopisy. Touto formou získá dočasně peníze. Ale samozřejmě dluhopisy bude za čas potřeba splatit. Takže to je jenom takové dočasné, krátkodobé řešení."

Už od září mají být o osm procent zvýšeny tarifní platy zdravotníkům. To se ale nelíbí ani pojišťovnám, ani stínovému ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi. Proč? "Je potřeba zdůraznit, že vláda zároveň nedává zdravotnickým zařízením na toto zvýšení žádné peníze. To znamená, že toto zvýšení je vlastně virtuální, protože při známé zadluženosti zdravotnictví a zdravotnických zařízení nemají ředitelé na vyplacení takového navýšení mezd peníze. To znamená, že fakticky není možné, aby ty peníze lékaři a sestřičky dostali," vysvětluje Tomáš Julínek. Podle odpůrců vládního záměru nemá zdravotnický systém na zvyšování platů dost prostředků.

Markéta Šichtařová
Zkrátka ovšem nepřijdou ani důchodci. "V odhadovaných sociálních výdajích tvoří největší položku výdaje na důchody, které jsou pro příští rok rozpočtovány ve výši 261,1 miliard korun. To je o 15,5 miliardy více, než je tomu v letošním roce,"říká Marek Zeman z ministerstva financí. Důchodci si tak od příštího roku měsíčně polepší v průměru o 300 korun.

K zvyšování platů státních zaměstnanců nebo sociálních dávek dochází před volbami s železnou pravidelností. To ale má svá úskalí. O nich více ekonomka Markéta Šichtařová: "Je velice důležité dodat, že státní peníze, vydané na platy, jsou vydané svým způsobem neproduktivně. Já se domnívám, že tyto dlouhodobé příjmy, které vláda získá například z daní, by mohly být využity daleko užitečnějším způsobem, který by nepomohl jenom jedné konkrétní skupině (jako například učitelům nebo zdravotníkům), ale který by pomohl všem. To je například použití těchto peněz na odstartování penzijní reformy, na vybudování infrastruktury, na celoplošné snížení daní. Když už vláda ty peníze má, tak proč je jednoduše nevyužít tak, že v podstatě přidá každému tím, že nám sníží daně? Proč přidávat jedné konkrétní skupině? Domnívám se, že existují rozumnější, ekonomicky příjemnější způsoby, jak státní finance využít."

Vedle příjmů z daní a z vládních půjček disponuje kabinet ještě nemalou částkou z privatizace - například za Telecom nebo Unipetrol. Další miliardy dostane díky privatizaci vítkovických oceláren. Tyto peníze vláda plánuje investovat do výstavby bytů nebo nových dálnic.