Svoboda zahájil čtenářský maraton o sousedských vztazích

Čtením z díla spisovatele a diplomata Jiřího Gruši odstartoval ve čtvrtek v Praze ministr zahraničí Cyril Svoboda 7. ročník literárního maratonu Nonstop čtení. Letošní čtenářský maraton je věnován sousedským vztahům a u zrodu této myšlenky stál právě Svoboda. Ministr ČTK řekl, že vyspělost země se projevuje především ve způsobu, jakým řeší problémy v soužití se svými nejbližšími sousedy.

Grušův text Čechy - zem jako zátiší si Svoboda vybral záměrně. "Jeho texty jsou evropské, aniž by se ztratil smysl pro naši zemi," sdělil Svoboda. Češství by se nemělo pojímat jako uzavření se na vlastním území a izolace od vnějších problémů. "Naopak, kdykoli se český stát otevřel světu, vždy to bylo k jeho prospěchu," podotkl ministr.

Literární maraton už tradičně připravují Jazzová sekce a Správa českých center. Nonstop čtení se totiž uskuteční i v českých centrech v 17 evropských městech. Jeho evropská část skončí v pondělí 31. května a den poté nepřetržité čtení završí České centrum v New Yorku. Průběh maratonu je možné sledovat na internetu na adrese www.nonstopczech.cz.

Čtenářský maraton, při němž se za pultíkem střídají politici, herci, literáti i zcela neznámí milovníci literatury, si získal za šest let existence popularitu v Česku i v zahraničí. První ročník v roce 1998 byl věnován beatnické generaci. Jako čestný host se jej zúčastnil básník Lawrence Ferlinghetti. Loňský ročník s názvem Život v pravdě byl poctou Václavu Havlovi.