Cyril Svoboda rezignoval na funkci předsedy KDU-ČSL

Foto: ČTK

Cyril Svoboda splnil svůj slib a po prohraných volbách rezignoval na funkci předsedy KDU-ČSL. Lidovci byli v uplynulých dvaceti letech často jazýčkem na vahách při utváření vlády či hlasování. Strana, která existuje už 91 let, nyní nepřekonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu. Proč se tak stalo a kdo by měl stranu vést, to byla hlavní témata celostátní konference.

Původně chtěl Cyril Svoboda odstoupit na mimořádném sjezdu. Jelikož si nového šéfa zvolí lidovci až 28. září, rozhodl se odstoupit nyní. Do té doby stranu povede místopředsedkyně Michaela Šojdrová. Kandidovat do vedení však nehodlá. Celostátní konference řešila i důvody, proč se lidovci do sněmovny nedostali.

"Myslím si a tím jsem si naprosto jist, že nikdo v KDU-ČSL včetně mě neudělal fatální chybu, která by ohrozila KDU-ČSL jako celek. Tam je těch faktorů víc, ale nestala se žádná fatální chyba,"

Předseda KDU - ČSL Cyril Svoboda  (vlevo) rezignoval 6. června na celostátní konferenci strany na svoji funkci,  foto: ČTK
myslí si dnes už bývalý předseda strany Cyril Svoboda. Lidovci totiž ztratili tradiční hlasy a zároveň se jim nepodařilo získat hlasy nerozhodnutých voličů. Jako důvody neúspěchu v diskusi zaznělo podcenění internetu, malé nasazení politiků v kampani a také odliv voličů od 'starých' stran, který zažili ODS i ČSSD.

Politolog Tomáš Lebeda v České televizi připomněl, že po letošních volbách parlament opouští právě strany s jasným politickým programem jako lidovci nebo zelení.

"Jsou to strany, které oslovovaly úzký okruh voličů, proto si myslím, že té majoritě společnosti to tak vadit nemusí. Na druhou stranu bych připomněl, že to byly prakticky jediné dvě strany, jejichž hlavním programovým cílem nebyla ekonomická dimenze politiky. V případě KDU-ČSL to byla ta křesťanská dimenze. A to jsou dimenze, které možná teď v politice mohou trochu chybět."

Lidovci mají po prohraných volbách jen čtyři senátory. Stranu teď čekají především podzimní komunální a senátní volby a zajištění auditu hospodaření, neboť se po neúspěchu ve volbách do sněmovny ocitla ve finančních potížích. Podaří se lidovcům či zeleným podle politologa Lebedy vrátit na výsluní?

Cyril Svoboda,  foto: ČTK
"V případě těchto dvou stran bych to úplně nevylučoval. Subjekty, které mají podobný program jako spousta jiných politických stran, tak ty zanikají, vznikají a to je celkem častý jev. Ale toto jsou jednoznačně jasně programově a ideologicky vyprofilované strany. Navíc KDU-ČSL, lidová strana je stejně stará jako tato republika. Je tu od vzniku Československa. To je samozřejmě ohromná tradice. Takže já bych je ještě úplně neodepisoval. Myslím si, že to jsou strany, které právě díky tomu, že jsou tak jednoznačně programově a ideologicky vyprofilované, se někdy v budoucnu ještě mohou vrátit, což nebyl příklad jiných stran, které opustily českou politiku."

A kdo by mohl lidovce vést? Svoboda řekl, že má svůj tip, ale jméno prozradit nechtěl. Podle něj to nemusí být za každou cenu 'nová tvář', jak volají někteří členové strany.