Ozvěny personálního zemětřesení

Cyril Svoboda, foto: ČTK

Výsledky voleb vyhnaly z křesel hned čtyři předsedy politických stran: Cyrila Svobodu od lidovců, Ondřeje Lišku ze Strany zelených, Miloše Zemana ze Strany práv občanů a především šéfa vítěze voleb Jiřího Paroubka z ČSSD. Jaké jsou reakce na toto personální zemětřesení?

Oslovil jsem tři glosátory dění u nás. Politolog Bohumil Doležal má o důvodech odstoupení stranických předsedů jasno. Zejména pak u dvou z nich:

Miloš Zeman,  foto: ČTK
"U pana Zemana se mi to zdá být celkem jasné. Já mám dojem, že ta strana byla udělaná za tím účelem, aby odstoupil pan Paroubek, a když se to povedlo, tak pan Zeman, myslím jeho politické ambice, byly pro příštích pár měsíců nebo třeba i let ukojeny. Pokud jde o pana Paroubka, tak já se obávám, že mu nic jiného nezbylo, protože se mu zhroutila základní politická koncepce, se kterou šel do vysoké politiky jako premiér a pak jako předseda ČSSD a se kterou měl z počátku velké úspěchy. A to je, že zanedbá tu jakousi distanci, kterou dodržovaly nekomunistické strany od komunistů. A navíc pan Paroubek vedl svou předvolební kampaň takovým způsobem, jak se chlubil před svými zápasy známý americký boxér Muhammad Ali alias Cassius Clay, a ten výsledek potom samozřejmě vypadá o to drtivěji."

Bývalou disidentku, nyní publicistku Petrušku Šustrovou rezignace hned čtyř předsedu nepřekvapila a v jistém smyslu potěšila:

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Kdybych byla dobré mysli, tak bych řekla, že to tady konečně začíná vypadat jako v normálním světě, protože skutečně to byl pro ty strany debakl. Voliči jim dali jasně najevo, že chtějí něco jiného, a v takové situaci to zřejmě ten člověk řídil špatně, tu stranu."

Jak hodnotíte skutečnost, že z funkce odstoupil předsedy strany, která volby vyhrála?

"Ta strana sice de facto volby vyhrála na počet hlasů i na počet mandátů, ale nemůže stavět vládu, protože nemá s kým. Takže vlastně ty volby jakoby prohrála."

Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Komentátor deníku Právo a znalec poměrů v ČSSD Alexandr Mitrofanov k tomu dodává:

"Už se vžil výraz Pyrrhovo vítězství v souvislosti s tou výhrou. A je to tak správné, protože tato strana vládu s největší pravděpodobností nesestaví. A když to dáme do kontrastu s tím velikášstvím a nabubřelostí, kterou strašil Jiří Paroubek ještě pár hodin před uzavřením volebních místností, tak ta jeho reakce je přirozená."

Myslíte si, že rezignace stranických šéfů předznamenává pozitivní změny politické kultury u nás?

Ondřej Liška,  foto: ČTK
"V to bych hrozně ráda doufala, ale musím říct, že za posledních deset, dvanáct let jsem velmi skeptická. Ale myslím si, že je to přinejmenším signál, který naznačuje vůli ke změně, k tomu, aby konečně šlo o politiku a ne jenom o takové kšeftaření a přehánění se,"říká Petruška Šustrová.

Alexandr Mitrofanov je ve svém soudu opatrnější:

"Já bych byl velice opatrný v tom, hodnotit tento výsledek jako nepochybný přínos k tomu, že se u nás bude budovat lepší politická kultura. Na to si musíme ještě počkat. V každém případě mě ale velice potěšilo to, že lidé si uvědomili, že volby jsou právě tím okamžikem, kdy jejich hlas váží nejvíce, a udělali to."