Politici se dohodli: chtějí trvalou změnu ústavy

Předsedové šesti parlamentních stran projednávají předčasné volby, foto: ČTK

V řešení politické krize, která vznikla kvůli odkladu říjnových voleb, nastal konečně posun. Lídři politických stran se v noci na úterý dohodli na trvalé změně ústavy, která by měla do budoucna zabránit stížnostem na neústavnost předčasných voleb. K dohodě na termínu však ještě neuspěli, záleží na rozhodnutí ústavních soudců o stížnosti poslance Miloše Melčáka. O ní bude soud jednat ve čtvrtek.

Předsedové šesti parlamentních stran projednávají předčasné volby,  foto: ČTK
Zamítne-li Melčákovu stížnost na zkrácení jeho poslaneckého mandátu, zůstává v platnosti původní termín předčasných voleb, tedy 9. a 10. října. Pokud ale soudci rozhodnou, že stížnost je oprávněná, říjnový termín se ruší a parlament urychleně projedná návrh novely ústavy. Jeho podstatu po nočním jednání vysvětlil předseda ODS Mirek Topolánek:

"Všichni se nakonec, po ústupcích všech stran, shodujeme na tom, že půjdeme variantou číslo jedna, to znamená samorozpuštění sněmovny třípětinovou většinou poslanců."

Otázkou ještě zůstává, jaká bude role prezidenta: totiž zda hlava státu podle zákona sněmovnu na její žádost rozpustit může, nebo musí. Na nočním jednání politických špiček nejvíce ustoupili sociální demokraté, kteří až dosud trvali na říjnovém termínu voleb. Potvrdil to šéf ČSSD Jiří Paroubek:

"Sociální demokracie ustoupila úplně ve všem, abychom se nehandrkovali a umožnili řešení, které je z našeho hlediska velmi velkorysé."

Miloš Melčák,  foto: ČTK
Lidovcům šlo podle jejich předsedy Cyrila Svobody hlavně o to, aby chystaná novela ústavy nevyvolala žádné pochybnosti nebo další ústavní stížnosti:

"Náš přístup je ten, že chceme, aby cesta, která k tomu vede, byla cesta bezpečná. Aby to byla cesta, kterou nemůže svým rozhodnutím Ústavní soud jakýmkoliv způsobem zlikvidovat."

Komunisté měli během jednání konkrétní požadavky na změnu ústavy, řekl předseda strany Vojtěch Filip:

"V tom ohledu, že bychom rádi, aby byl novelizován článek číslo 16, který by výslovně uváděl možnost rozpuštění Poslanecké sněmovny ústavním zákonem."

Aktivisté nabízeli v rámci protestní akce před vstupem do budovy Poslanecké sněmovny ruličky toaletního papíru s nápisem 'Ústava České republiky',  foto: ČTK
O novele ústavy by měli poslanci jednat už toto úterý. Zelení k tomu ale mají podle svého šéfa Ondřeje Lišky výhrady. Chtěli by zabránit dalším zásahům do ústavy:

"A proto si myslíme, že by sněmovna měla otevřít jednání o dalších změnách ústavy až poté, až bude zveřejněn jak rozsudek, tak zdůvodnění soudu ve věci ústavní stížnosti pana Melčáka."

Předčasné volby by se podle lídrů politických stan měly konat co nejdříve. Vzhledem ke lhůtám, nutným k jejich zajištění a rozeslání volebních lístků voličům, by ale proběhly s měsíčním zpožděním. Uvedl to předseda TOP09 Karel Schwarzenberg:

"Budeme spolupracovat na tom, aby došlo k volbám v nejbližším dnes již možném okamžiku, to jest začátkem listopadu."