Politická shoda na změně ústavy se zdá být na dosah

Jiří Paroubek, Karel Schwarzenberg a Pavel Rychetský, foto: ČTK

Termín předčasných voleb do Poslanecké sněmovny sice zůstává i po víkendových jednáních nadále nejasný, politici jsou však odhodláni udělat vše proto, aby se volilo nejpozději v první listopadové dekádě.

Jiří Paroubek,  Karel Schwarzenberg a Pavel Rychetský,  foto: ČTK
Nejprve zaznamenejme, že hostem nedělní debaty České televize byl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Mimo jiné reagoval na prohlášení čtveřice nejvyšších ústavních činitelů, kteří minulý týden označili konání předčasných voleb v říjnovém termínu za veřejný zájem. To však podle Rychetského Ústavní soud nijak nezpochybnil: "Jenom současně zdůrazňuje, že je třeba, aby takové předčasné volby proběhly v souladu s ústavním pořádkem. Aby se opravdu nestalo, že pak lidem se řekne - ale ono to neplatí."

Politická scéna zatím pracuje na trvalé změně ústavy, která by umožnila takzvané samorozpuštění sněmovny, ať už soud rozhodne o podání poslance Melčáka kdykoliv a jakkoliv. Nedělní noční schůzka stranických lídrů však nepřinesla definitivní řešení a rozešli se s odhodláním znovu se sejít v pondělí pozdě večer. "Lišíme se v detailech. Ty detaily souvisí s termínem konání voleb a podobně," komentoval situaci lídr ODS Mirek Topolánek.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Parlamentní strany se totiž shodují v tom, že zpochybněný jednorázový ústavní zákon nahradí trvalou změnou ústavy, která umožní nyní i v budoucnu rozpustit Sněmovnu usnesením nejméně třípětinové většiny všech poslanců. V případě bleskového přijetí této novely a nového vypsání voleb by se mohlo hlasovat začátkem listopadu.

Levice ale chtěla udělat vše pro konání voleb v původně určeném říjnovém termínu. "Největším veřejným zájmem je samozřejmě státní rozpočet, který by měl být schválen do konce roku, protože ten ohrožuje více, než vydané peníze za volby," argumentuje například předseda komunistů Vojtěch Filip.

I podle ČSSD z odkladu voleb plyne hrozba zpoždění při schvalování rozpočtu a vstupu do nového roku s pouhým provizoriem, a to v době krize. Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek ale nakonec přece jen připustil možnost posunu voleb na přelom října a listopadu, což je o týden dříve, než uvažovala například ODS.

Předsedové politických stran zastoupených v poslanecké sněmovně se sešli s ústavními činiteli,  aby společně našli řešení současné situace. Foto: ČTK
Experti ČSSD totiž předtím přišli s konstrukcí, že i při trvalé změně ústavy a novém vypsání předčasných voleb by přechodná ustanovení letos jednorázově umožnila konat volby v už dříve určeném termínu a ponechat v platnosti již provedené předvolební úkony. Experti jiných stran se ale obávají, že i toto řešení by mohlo být napadeno u Ústavního soudu.

Zelení proto pro změnu radí s rozhodováním parlamentu nespěchat a vyčkat až na verdikt soudu. "Je potřeba vyčkat toho finálního rozhodnutí Ústavního soudu, přijít s řešením, které bude skutečně eliminovat veškerá rizika, aby ten postup byl v budoucnu jakýmkoliv způsobem zpochybněn,"říká výkonný šéf zelených Ondřej Liška.

Jisté však je jen to, že Ústavní soud se sejde ve čtvrtek. Zda ale i rozhodne, si zatím netroufal předpovědět ani jeho předseda.