SZPI: Každá čtvrtá kontrola restaurace v posledních 6 letech odhalila pochybení

Zhruba každá čtvrtá kontrola ve společném stravování v posledních šesti letech zjistila porušení právních předpisů. Ukazuje to statistika Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která provozovny kontroluje od roku 2015. Inspektoři za tu dobu udělali bezmála 74 tisíc kontrol v restauracích, rychlém občerstvení, cukrárnách nebo pivnicích. Loni musela inspekce kvůli vážným pochybením zavřít 22 restaurací a v roce 2019 44. Podle mluvčího Pavla Kopřivy je to výrazně méně než před šesti lety. Nejzávažnějších provinění ubylo, středně a méně závažných je ale stále hodně. Provozovny musely většinou zavřít kvůli dlouhodobému nepořádku, rizikovému technickému stavu, plísním a škůdcům anebo kvůli chybějícímu přívodu teplé vody.