Tajné služby vyloučily možnost, že jejich muž mluvil v televizi

Představitelé civilních a vojenských tajných služeb ve čtvrtek vyloučili možnost, že v nedávné reportáži televize Nova o údajné korupci na ministerstvu obrany vystupoval a hovořil jejich příslušník nebo agent. Informovali o tom členy sněmovního branného výboru. Reportáž se týkala ruského dluhu. Údajná korupce prý souvisela s tím, zda má za jeho část dostat Česko letouny Il-76 či vrtulníky.

Redaktor Novy Janek Kroupa v reportáži hovořil o zmíněném muži jako o zpravodajském důstojníkovi jedné české tajné služby. Uvedl, že jeho identitu zná, ale kvůli bezpečnosti ji zatím nemůže prozradit. Muž obvinil z braní úplatků náměstka ministra obrany Jaroslav Kopřivu a jeho podřízeného, ředitele sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiřího Martinka. Oba vše popřeli.

Šéf sněmovního branného výboru Jan Vidím (ODS) přijal čtvrteční informaci zástupců tajných služeb o tom, že muž z reportáže není jejich člověk, s uspokojením. "Přiznám se, že jsem nečekal, že by řekli něco jiného. Kdyby některý z těch ředitelů (tajných služeb) řekl 'ano, byl to můj zpravodajec', tak by současně musel položit na stůl svoji rezignaci," řekl ČTK.

Kauza reportáže ale nekončí. Některými informacemi, jež v ní zazněly, se totiž zabývá policie. Zástupci civilní rozvědky poslancům řekli, že některé okolnosti prověřuje policejní služba pro odhalování korupce. Vidím uvedl, že si od něj kriminalisté vyžádali informace o průběhu jednoho z dřívějších zasedání branného výboru, jež se zabývalo ruským dluhem, tedy tématem, o němž byla i reportáž.