Talentovaní houslisté se sejdou na Luhačovicích na Akademii Václava Hudečka

Mladí talentovaní houslisté se sejdou v Luhačovicích na Zlínsku. V pondělí tam začne Akademie Václava Hudečka, která se bude konat 28. rokem, spolu se 17. ročníkem festivalu Svátky hudby v Luhačovicích. ČTK to sdělila výkonná ředitelka pořádajícího Spolku Václava Hudečka Miroslava Krumpolcová. Akademii zahájí v pondělí večer koncert, na kterém se kromě Hudečka představí i loňský vítěz Jan Novák.

Letošní akademie, která potrvá do 9. srpna, se zúčastní 18 studentů z Česka ve věku od 16 do 23 let. Jde o osm chlapců a deset dívek. "V individuálních hodinách budou studovat pod vedením renomovaných lektorů virtuosa Václava Hudečka a profesorů Jiřího Fišera a Lukáše Klánského, který mimo jiné bude zajišťovat korepetice v hodinách, zkušebnách i na absolventských koncertech," uvedla Krumpolcová.

Na třech absolventských koncertech se postupně představí všichni studenti a porota vybere vítěze. Oceněn bude na galakoncertu. "Získá také mistrovský nástroj postavený pro tuto příležitost českým mistrem houslařem Jaroslavem Kohoutem v hodnotě 150.000 korun, koncerty s Václavem Hudečkem a také pozvání od Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín," uvedla Krumpolcová.