Houslový virtuos Václav Hudeček oslaví sedmdesátiny sérií koncertů

Václav Hudeček

K houslím se dostal v pěti letech, v patnácti zahrál na koncertu v Londýně. Od té doby vstupoval na nejprestižnějších světových podiích.

Foto: Supraphon

V roce 1967 přehrál v hotelovém pokoji legendárnímu Davidu Oistrachovi Paganiniho houslový koncert. Mistr jej odměnil slovy „moloděc“. Na další čtyři roky se Václav Hudeček stal Oistrachovým žákem.

Během úspěšné kariéry vystupoval přední český houslista s nejlepšími světovými orchestry (Berliner Philharmoniker, Cleveland Symphony Orchestra, NHK Philharmonic Orchestra, Gewandhaus Leipzig, Moskevská státní filharmonie a další) v Carnegie Hall, Royal Festival Hall, Suntory Hall, Osaka Festival Hall, Sydney Opera a dalších hudebních scénách.

Foto: Supraphon

Hudečkova nahrávka Vivaldiho Le Quattro Stagioni s dirigentem Pavlem Koganem je od roku 1992 stále nejúspěšnější produkcí v České republice a interpret za ni obdržel zlatou a v roce 1997 platinovou desku. Rovněž za další svoje nahrávky  obdržel interpret zlaté desky.

Václav Hudeček se nevěnuje jen kompozicím starých mistrů, ale rozšiřuje své repertoárové spektrum o díla XX. století (Janáček, Prokofjev) a skladby soudobých českých autorů (Kymlička, Fišer, Mácha).

Foto: Petr Voldán,  Český rozhlas

Systematicky také pomáhá nastupující české generaci každoročním pořádáním letních houslových kurzů v Luhačovicích.

Významné životní jubileum oslaví jeden z nejproslulejších českých houslových virtuózů mimo jiné na koncertě s Plzeňskou filharmonií.

klíčové slovo:
  • Výročí týdne
spustit audio

Související