Praha, jižní Čechy nebo internet – všude tam můžete slyšet letošní laureáty Concertina Praga

concertino_praga.jpg

V pátek 19. června proběhne v pražském Rudolfinu koncert laureátů letošního ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga, kterou organizuje Český rozhlas. Podrobnosti prozradí v dnešní kulturní rubrice Jakub Čížek, ředitel Centra uměleckých těles, soutěží a přehlídek.

Jakub Čížek,  foto: Khalil Baalbaki,  Český rozhlas
Můžete blíže představit Concertino Praga? O jakou soutěž se jedná?

"Concertino Praga je mezinárodní hudební soutěž pro mladé talenty. Máme věkový limit do 18 let, čili kdo se z Česka nebo zahraničí přihlásit, splňuje tento věkový limit a hraje na příslušný hudební nástroj případně v souboru, tak se může přihlásit do soutěže. Je tam jedno specifikum, porota totiž posuzuje nahrávky."

Ta soutěž není nová, má za sebou poměrně dlouhou historii. Vyvíjela se nějak v průběhu let?

"Concertino Praga už existuje od roku 1966, takže letos je to 49. ročník. Postupně představuje vždy v každém roce jednu z kategorií, které se v průběhu tří let opakují. Jsou to smyčcové nástroje s klavírem. Potom jsou to dechové nástroje a třetím rokem komorní soubory. Takto to, pokud vím, funguje už od toho roku 1966 s tím, že se mezi ty smyčcové nástroje ještě doplnila klasická kytara."

Když zůstaneme u těch oceněných, uspěli potom někteří z nich ve svém oboru?

"Určitě jsou mezi laureáty Concertina Praga osobnosti nejen českého, ale i evropského a případně světového renomé. Z těch zahraničních je to třeba Dmitry Sitkovetsky nebo Julian Rachlin. Z českých budou určitě příznivci klasické hudby znát osobnosti jako je Václav Hudeček, Pavel Šporcl, Radek Baborák a další."

Pavel Šporcl,  foto: Jana Šustová,  Český rozhlas
Jak dopadl letošní ročník?

"V letošním roce jsme vyhlásili kategorii ´komorní soubory´ čili složení od dua až po kvinteto. Nicméně soutěže se zúčastnily pouze dua a tria. O ta další dvě složení nebyl takový zájem. Máme radost z toho, že výherci jsou především z České republiky. První i druhou cenu v každé kategorii duo a trio získaly soubory z České republiky. Na paty jim nicméně sahali další jejich kolegové z Ruska, Německa nebo Bulharska."

Kde si lidé mohou poslechnout letošní vítěze?

"Laureáti mají takovou příjemnou povinnost obhájit své umění na koncertě laureátů, který se koná zhruba po třech čtyřech měsících poté, co porota rozhodne. Letos je to 19. června v pražském Rudolfinu a potom mohou lidé laureáty slyšet na pěti dalších koncertech v rámci jihočeského turné. Koncert z Rudolfina si můžete poslechnout v přímém přenosu i ve vysílání Českého rozhlasu Vltava a také na webu soutěže, takže bych rád posluchače pozval i ke sledování videopřenosu na stránce www.concertinopraga.cz. Pokud mají možnost dorazit osobně do Prahy nebo do jižních Čech, tak jsou samozřejmě také srdečně vítáni."

Vy jste zmínil, že letos proběhl 49. ročník, to znamená, že příští rok bude 50. Chystáte něco speciálního?

"Je to jubilejní ročník, shodou okolností to vychází na ty nejatraktivnější oborové kategorie čili housle, violoncello, klavír, klasická kytara, takže očekáváme větší zájem, než je třeba u těch komorních souborů. Co připravujeme speciálního? Chtěli bychom pro laureáty kromě koncertu v Rudolfinu a jihočeském turné ještě připravit jeden speciální koncert, kde bychom rádi pozvali některé z těch světových hvězd, které kdysi Concertino Praga vyhrály. K tomu bych ještě doplnil to, co Český rozhlas dělá tradičně. Výhrou pro laureáta je i natočení profilového CD ve studiích Českého rozhlasu. Nahrávky vítězů, které se hlásí do soutěže, zase končí na kompilačním CD, které vydává Český rozhlas."