Telecom vyplatí na dividendách 5,5 mld., tedy 17 Kč na akcii

Český Telecom vyplatí z nerozděleného zisku z minulých let na dividendách 5,476 miliardy korun, tedy 17 korun na akcii. Rozhodli o tom akcionáři na valné hromadě společnosti. Loni firma, v níž drží 51 procent stát, vyplatila vlastníkům 18 miliard korun, tedy 57,5 Kč na akcii. Jako rozhodný den pro výplatu dividendy byl stanoven 9. červenec. Výplata dividend by se měla uskutečnit do 20. října. Akcionáři rovněž rozhodli, že loňskou ztrátu 1,2 miliardy korun (podle českých účetních standardů) firma uhradí z nerozděleného zisku z minulých let. Ztráta byla výsledkem jednorázového odpisu aktiv kvůli sporné regulaci ze strany ČTÚ. Odpis neměl dopad na finanční hotovost společnosti. Vedle odpisu hospodaření firmy ovlivnila rostoucí konkurence zejména mobilních operátorů, kteří měli na konci roku přes 9,7 milionu zákazníků. Počet linek v síti Telecomu klesl o 72.000 na 3,59 milionu.

Již loni akcionáři Telecomu rozhodli, že firma bude každoročně vyplácet dividendy mezi 50 a 70 procenty konsolidovaného zisku. Letos mohla z nerozděleného zisku z minulých letech vyplatit maximálně 6,4 miliardy korun. Valná hromada zvolila pět nových členů dozorčí rady. V orgánu nově zasednou lidovecký senátor a bývalý šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Stanislav Bělehrádek, poradkyně ministra financí Ivana Krynešová-Gage a bývalý generální ředitel společnosti Škoda Praha Jiří Hurych. Nahradí bývalého předsedu Ondřeje Felixe, auditorku Hanu Doležalovou a ekonoma Adama Blechu, kteří odstoupili na protest proti nedávným změnám na jednatelských postech dceřiné firmy Eurotel. Akcionáři rovněž potvrdili členství poradce premiéra Martina Fassmanna a poradce ministryně školství Petra Poláka. Ti byli do rady kooptováni již dříve na místa zástupců konsorcia TelSource, které již nevlastní akcie Telecomu.

Valná hromada také schválila změnu stanov, která upravuje vztahy mezi dozorčí radou a představenstvem firmy a rovněž společnosti umožňuje digitální rozhlasové a televizní vysílání. Telecom oznámil, že získal licenci pro komerční provoz digitálního vysílání. Telecom od loňského prosince získal 100procentní podíl v mobilním operátoru Eurotel. Ten Telecomu vyplatil v květnu dividendu čtyři miliardy korun. Podle mezinárodních účetních standardů firma vykázala konsolidovanou ztrátu 1,8 miliardy korun po předchozím zisku 4,3 miliardy. Výnosy klesly o dvě procenta na 51,5 miliardy korun.