Televize i rozhlas připomenou sté výročí Voskovce a Wericha

Sto let, které uplynou od narození zakladatelů Osvobozeného divadla Jiřího Voskovce a Jana Wericha, připomenou začátkem února mnoha různými pořady ve vysílání veřejnoprávní i soukromé televize a také Český rozhlas. Ten na stanici Vltava uvede už od 28. ledna střihový cyklus válečného vysílání Voskovce a Wericha, jehož úryvky vydá Radioservis na kompaktní desce. Česká televize kromě řady archivních snímků uvede 5. února vzpomínkový pořad, který režisér Viktor Polesný natočil s Jiřím Suchým, Josefem Vinklářem, Josefem Zímou, Jaroslavou Adamovou, Martinem Štěpánkem, Jiřím Menzelem a dalšími pamětníky. Televize Prima věnuje mimo jiné Werichovu jubileu o den dříve živý dopolední pořad Prima jízda. Na Nově se bude vzpomínat už 29. ledna. "K výročí odvysíláme mimo jiné 29. ledna komedii Miroslava Cikána z roku 1934 U nás v Kocourkově a 5. února rovněž v poledne snímek s Janem Werichem a Jiřím Voskovcem Hej rup!, který ve stejném roce natočil Martin Frič," řekla ČTK mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Veřejnoprávní televize ohlašuje na víkend 5. a 6. února dokonce desítku pořadů. Bude mezi nimi aktovka Medvěd, v níž Jan Werich exceloval po boku Stelly Zázvorkové, a kreslený film Eduarda Hofmana z roku 1957 Stvoření světa s Hoffmeisterovým komentářem v přednesu Jana Wericha, kresbami francouzského karikaturisty Jeana Effela a Rychlíkovou hudbou v podání Orchestru Karla Vlacha. Uvedeny budou i dva díly z cyklu Karla Čáslavského Hledání ztraceného času, v němž se věnoval dvojici V+W, dále Svitáčkova adaptace povídky Seana O'Casseyho Uspořená libra s Janem Werichem a Jiřím Sovákem a unikátní záznam inscenace Těžké Barbory z roku 1960 v pražském Divadle ABC, jak ho zkompletovala Alena Berková z archivu České televize. Premiéru na obrazovce měl po osmatřiceti letech v lednu 1998.

"Stanice Praha Českého rozhlasu připomene 6. února Jana Wericha v pořadu Ondřeje Suchého Padesátník. Ve stejný den bude na Vltavě s Janou Klusákovou na téma Jan Werich hovořit teatrolog Vladimír Just," uvedl mluvčí Českého rozhlasu René Zavoral. Divadelní i filmovou tvorbu obou jubilantů připomene stovkami exponátů a doprovodnými programy výstava, která bude od 7. února do konce března otevřena na Staroměstské radnici v Praze.