Kam směřuje rádio

mapa_radio.gif
0:00
/
0:00

Kulatá výročí bývají výzvou k ohlížení se, ke vzpomínkám a hodnocením, ale mohou také motivovat k zamyšlení nad tím, co jubilanta teprve čeká. A sedmdesátiny Radia Praha nás inspirovaly právě k otázce, kam směřuje dnešní rozhlas.

Uprostřed prázdnin uplynulo čtvrt století od chvíle, co byl veřejnosti poprvé představen osobný počítač neboli PC, jak mu s oblibou říkáme. Tehdy se ta zpráva v médiích ztratila kdesi na pokraji zájmu. Dnes už víme, že to byla chvíle, kdy začala nová doba. A že osobní počítač v kombinaci s vynálezem zvaným internet proměnily možná nejvíc právě média, která kdysi přijala novinky tak přehlíživě.

který Vám na našich internetových stránkách od začátku tohoto týdne nabízíme jako naši vůbec první reportáž, již lze slyšet, ale také vidět. A to nejenom se statickými obrázky, ale v pohybu. Na přípravě tohoto dokumentu Radio Praha spolupracovalo s multimediální redakcí Českého rozhlasu Online, jehož ředitelem je Miroslav Bobek. Zeptali jsme se ho, co je cílem a posláním multimediální redakce této sekce Českého rozhlasu.

"Český rozhlas Online, jak napovídá jeho název, se zaměřuje na prezentaci a nabízení obsahu Českého rozhlasu na internetu. A proto tady také vznikla multimediální redakce. Protože samozřejmě internet už dávno nejsou jenom texty a statické obrázky. Pro nás teď jsou nesmírně významné zvuky. To, že nabízíme v rádiu na přání značnou část toho, co Český rozhlas na nejrůznějších svých stanicích odvysílá. Strašně nás těší ten zájem a samozřejmě chceme na internetu nabídnout jako doplněk také různé multimediální aplikace a eventuálně i nějaká videa nebo internetové přímé přenosy. V těch konec-konců už máme docela dlouhou tradici. Ale vždycky jde o jakýsi doplněk rozhlasového vysílání, o jeho rozšíření, o nabídnutí přidané hodnoty."

Tak my se tímto směrem zaměřujeme právě proto, že ty hranice se začínají stírat, že vlastně nové technologie směřují ke konvergenci médií. K tomu, že i když vždycky pro rozhlasové vysílání zůstane hlavní ten zvuk, ten zvukový stream, tak najednou se otevírají možnosti, abychom k tomu zvukovému streamu přidali ještě něco dalšího, jakési doplňkové služby. Čili my jako zase takovou přidanou hodnotu budeme moci nabízet například texty, takže ve chvíli, kdy máme rozhovor s někým, dodáme v textu nějaké podobnější informace. Že můžeme upozorňovat na další program. Ale ty informace samozřejmě nemusí být jenom textové. Tam určitě budou statické obrázky i třeba sekvence."

- O tom, čím se liší rádio před 70 lety a dnes, by se zřejmě dalo vyprávět celé hodiny. Co ale Miroslava Bobka napadne jako první nebo jako nejdůležitější?

"Tak samozřejmě ty odlišnosti nejsou dány jen technologickými možnostmi. Já si myslím, že především k té změně došlo v nás, v lidech. Že ta doba se změnila ve směru, kdy spoustu informací mnohem víc, než kdykoliv dříve v historii, vnímáme prostřednictvím obrazů. Je to dáno televizí, je to vidět i na tom, že v novinách, v časopisech pořád větší a větší plochu zabírají fotografie.

A můj názor je, že samozřejmě to je pro rozhlasové vysílání, pro rozhlas, trošičku hrozba v tom, že se lidé odnaučili naslouchat, odnaučili se číst.

Jinak samozřejmě ale když se vrátím k podstatě té vaší otázky, tak rozhlasu se otevřely už ´jenom´ internetem ohromné možnosti. Musíme si uvědomit, že internet nabízí nejenom možnost šířit rozhlasové vysílání, ten živý stream, do celého světa, kam vysílače nedosáhnou, ale ta jeho hlavní výhoda je v tom, že vlastně do jisté míry odstranil jednu z nevýhod rozhlasového vysílání, a to je ta jeho pomíjivost. To, že připravíte nějaký program, nebo chcete si poslechnout nějaký program, nemáte čas a repríza je třeba někdy v noci a už se to nikdy neodvysílá. Internet nám umožnil dávat třeba přepisy některých pořadů tak, aby byly dostupné ´navěky´, nebo minimálně nadlouho, a v souvislosti s tím, co jsem říkal o rádiu na přání, je tady ta možnost, že se lidé mohou k pořadům vracet, třeba i rok nazpátek. To je úžasná výhoda.

No a samozřejmě s tím, jak se dál vyvíjí ty technologie, jak se ta jednotlivá média sbližují, tak i v tom já vidím jistou šanci pro rozhlas. To, že budete moci ho poslouchat ještě jinými způsoby, než v tuhle chvíli, a že vlastně tam budete mít i něco navíc k tomu samotnému rozhlasovému vysílání, něco co nemusíte, ale můžete využít, to si myslím, že bude veliký pokrok."