Přehled tisku

klaus3.jpg
0:00
/
0:00

Komunistická tajná policie sledovala v osmdesátých letech po dva roky nynějšího prezidenta Václava Klause. Tajní policisté mu prohledávali kancelář, odposlouchávali ho v práci i doma a četli mu korespondenci. Píše to Mladá fronta Dnes s tím, že dosud neznámý spis, který StB na Klause vedla, má k dispozici.

Komunistická tajná policie sledovala v osmdesátých letech po dva roky nynějšího prezidenta Václava Klause. Tajní policisté mu prohledávali kancelář, odposlouchávali ho v práci i doma a četli mu korespondenci. Píše to Mladá fronta Dnes s tím, že dosud neznámý spis, který StB na Klause vedla, má k dispozici. Spis se v archivech ministerstva vnitra skrýval tak dlouho, protože je podle Mladé fronty Dnes dobře maskovaný: obsahuje jen číslo a krycí jméno Kluk. "Předpokládal jsem, že mě sledují. Kým jsem sledován, to jsem přesně nevěděl, respektive mě to ani moc nezajímalo,"řekl Mladé frontě Dnes Klaus. Ze spisu vyplývá, že StB sledovala i jeho manželku Livii.

Státní bezpečnost se o Klause začala zajímat hlavně kvůli ekonomickým seminářům, které tehdy pořádal. Jeden z jejich účastníků Klause udal, že na semináře zve i lidi, kteří smýšlejí "nemarxisticky a pravicově". StB si také nechala obstarat seznamy sousedů a účastníků "Klausových lekcí". Snažila se mezi nimi najít agenty, kteří by byli ochotní udávat. Z Klausova okolí se rekrutovalo pět agentů, kteří informovali StB o tom, co se okolo Klause dělo. Mezi udáními je možné najít i toto: "K osobě Klause Pramen uvedl, že z jeho jednání a chování je znát, že se cítí jako zneuznaný génius."

Po dvou letech sledování StB rozhodla, že Klausovy semináře musejí skončit. Stačil na to jediný varovný dopis na vedení Státní banky československé, kde Klaus v 70. a 80. letech pracoval. Představitelé banky pak okamžitě další semináře zatrhli.


Miroslav Kalousek
Lidovcům se nelíbí škrty v resortu kultury, kvůli rozpočtu chtějí svolat koaliční schůzku. Ministerstvu financí ovšem šéfuje lidovec Miroslav Kalousek. "Nechuť řešit spory s vlastním člověkem uvnitř strany je nevídaným příznakem slabosti a rozpolcenosti KDU-ČSL," píše komentátor v Lidových novinách. Souboj o škrty v rozpočtu ukáže, zda lidovcům šéfuje ministr financí Miroslav Kalousek nebo předseda KDU-ČSL a vicepremiér Jiří Čunek, píše komentátor. "Než Čunek požádá Topolánka o umravnění Kalouska, měl by si s expředsedou promluvit. Možná by se dozvěděl cosi o neustojitelnosti skandálů jistého typu," míní komentátor Lidových novin.


Takzvaná Kubiceho zpráva je neztratitelná a nebylo by divu, kdyby ovládla i příští předvolební kampaň, soudí komentátor Práva. "Neztratitelná Kubiceho zpráva, co straší politiky obou táborů (každého jinak), tak po roce stále živí zákopovou válku mezi ODS a ČSSD. Dnešní vládní strana by ji nejraději zahrabala (stejně jako Čunka) dva metry pod zem. Naopak ČSSD, které ten paskvil možná prohrál volby, chce ostří jejího obsahu obrátit proti iniciátorům," soudí komentátor Práva. Podle něj se tak zřejmě šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice zařadí mezi autorské stálice.


V Hospodářských novinách píše prezident Václav Klaus, že na summitu EU v Bruselu v druhé polovině června by se mělo říci euroústavě i jinému podobnému dokumentu ne. Odpůrcům euroústavy podle Klause hrozí, že vybojují Pyrrhovo vítězství a schválený dokument nebude nazýván ústavou, ale jeho podstata zůstane stejná. Evropské ústavě i podobnému dokumentu, který se naoko bude jmenovat jinak, by se mělo podle Klause říci ne. "Zejména nelze dopustit, aby byl onen 'nový' dokument schvalován bez referenda," uvedl Václav Klaus.


Hospodářské noviny si ve svém komentáři všímají kroků ministra průmyslu a obchodu Martina Římana. Za jeho fiasko považuje komentátorka personální změny ve státní agentuře CzechInvest. Naopak Římana chválí za jeho postup při úpravě investičních pobídek. Nový šéf CzechInvestu Roman Čermák, kterého do agentury dosadil Říman, zatím neoslnil žádnou vizí, pozornost přitahuje spíše sporným výběrem lidí. Komentátorka uvádí jako příklad nového finančního ředitele Pavla Jaroše a nového šéfa investičních projektů Vladimíra Nešpůrka. První z nich stál před soudem kvůli pochybným zakázkám na rekonstrukce ambasád, druhý kvůli obvinění z korupce. Oba byli sice osvobozeni, ale svou minulostí ničí uznávanou značku CzechInvest, upozorňuje komentátorka. Změnu pravidel pro investiční pobídky, kterou Říman prosadil, komentátorka chválí, dotovat z peněz daňových poplatníků výstavbu montoven podle ní ztratilo smysl. Podle nových pravidel budou investiční pobídky moci v budoucnu dostávat pouze technologicky náročné provozy. Kromě toho se stanou dostupnějšími i pro středně velké firmy.


Renata Vesecká,  foto: ČTK
Šéfka Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová nepřipouští, že by se policejní vyšetřovatel Milan Šošovička i žalobce Radim Obst při vyšetřování kauzy Jiřího Čunka dopustili procesních chyb či nestandardních postupů. Píšou to Lidové noviny a Právo. Nejvyšší státní zastupitelství kvůli chybám odvolalo žalobce a vyměněn byl i policejní vyšetřovatel. Krajské zastupitelství celou dobu případ kontrolovalo. "Naše dohledová činnost nezjistila žádné podezření z nestandardního postupu dozorového státního zástupce Radima Obsta. Nebyla zjištěna ani žádná pochybení policejních orgánů,"řekla Právu a Lidovým novinám Andělová.

Andělová nebyla podle Lidových novin jediná, kdo dohlížel na přerovské státní zastupitelství, dalším bylo i Vrchní zastupitelství v Olomouci. Obě instituce dohlížely na to, aby nedošlo k chybám, které by obhajoba využila. Podle policejních zdrojů přitom případ sledovaly mimořádně bedlivě, uvedly Lidové noviny.

Vrchní žalobce v Olomouci Ivo Ištvan i přerovský žalobce Radim Obst k rozhodnutí nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké mlčí. Vesecká v úterý obhajovala svůj postup v kauze před členy sněmovního ústavně-právního výboru. Sociální demokraté jednání výboru hned v úvodu označili za neobjektivní a neúspěšně prosazovali jeho přerušení či odročení. Nelíbilo se jim, že na argumenty Vesecké nemůže přímo na místě reagovat odvolaný státní zástupce Obst a představitelé státního zastupitelství v Ostravě.

Postup Vesecké hájí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), podle něj zastupitelství chybu neudělalo. ČSSD a bývalá nejvyšší žalobkyně Marie Benešová nadále tvrdí, že Vesecká neměla právo do živé kauzy zasahovat, je prý zřejmé, že jednala pod politickým tlakem a porušila zákon o státním zastupitelství a trestní řád. Vesecká nemůže mít objektivní pohled, protože je na vládě existenčně závislá, uvedl místopředseda klubu ČSSD David Rath.

Podle některých státních zástupců, které oslovila ČTK, byl postup nejvyššího zastupitelství nezákonný. Nejvyšší státní zastupitelství nemá oprávnění vstupovat do otevřených věcí, řekl jeden ze žalobců s tím, že větší nehoráznost za svoji dlouholetou praxi nezažil. Při správném výkladu zákona nelze toto rozhodnutí obhájit, dodal.


Plánované zrušení registračních pokladen, které prosadila vláda ČSSD, zřejmě přinese problémy. Jejich výrobci a dovozci se totiž chystají žádat od státu náhradu škody za to, že do nich investovali peníze nadarmo. Napsala to Mladá fronta Dnes. "Pokud bude zákon zrušen, budeme postupovat právní cestou. Nejprve budeme žádat o náhradu škody,"řekl Marek Sladký, šéf firmy, která registrační pokladny dováží. Firmy odhadují, že na registrační pokladny vynaložily stovky milionů korun. Kromě toho si dovozci museli nechat pokladny u ministerstva financí schválit, což stálo 20 tisíc za jeden typ pokladny. Dalších deset tisíc musela zaplatit servisní střediska, která uvádějí pokladny do provozu.

Podle údajů ministerstva financí bylo zatím oživeno necelých 11 tisíc pokladen. Celý trh výrobci odhadovali na stovky tisíc kusů. Podle zákona, prosazeného vládou Jiřího Paroubka, si měli obchody a restaurace registrační pokladny pořídit do konce loňského roku. Současná vláda ale termín posunula na konec roku 2008 a součástí vládního balíku reformních zákonů je jejich definitivní zrušení.


Sledovanost všech celoplošných televizí letos prudce klesá. Za první čtyři měsíce jim ve srovnání se stejným obdobím minulého roku ubylo 16 procent diváků. A podle odborníků bude zřejmě pokles zájmu o televizní vysílání pokračovat. Napsala to Mladá fronta Dnes. Nejvíce ztrácejí zájem o televizi mladí lidé do 30 let a lidé s vyšším vzděláním. Klesá také doba, kterou průměrný Čech tráví u televizoru. Z dřívějších zhruba 3,5 hodiny se zkrátila na přibližně tři hodiny.

Největšími nepřáteli televize se stávají internet a DVD. Podle statistik je v domácnostech s připojením na internet sledovanost televize nižší. A cenově dostupné přehrávače DVD se masivně rozšířily. Lidé si tak mohou opatřit nové filmy mnohem dříve, než se dostanou do televizního vysílání.

Podle odborníků si ale televize do značné míry mohou za pokles sledovanosti samy, a to jednotvárnou programovou nabídkou. Mediální expert Milan Šmíd z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy očekává, že alespoň na čas se sledovanost televize může zvýšit v důsledku rozšíření nabídky kabelových a satelitních kanálů a vzniku nových digitálních televizí.