Tisíce domácností jsou kvůli sněhu bez elektřiny

Energetická firma ČEZ po sněžení v noci na dnešek a dnes ráno zaznamenala 5900 domácností bez elektřiny, nejvíce ve Středočeském kraji. ČTK to řekla mluvčí firmy Soňa Holingerová. Odběrných míst má ČEZ celkem 3,7 milionu. Společnost Pražská energetika, která dodává proud hlavně v Praze, žádné problémy nezaznamenala, sdělil mluvčí firmy Karel Hanzelka.

Na celém zásobovacím území ČEZ firma eviduje 18 poruch na vedení vysokého napětí. "Z toho šest je ve Středočeském kraji, kde je toho nejvíce, a čtyři v Karlovarském," uvedla Holingerová. Bez elektřiny bylo před 10:00 asi 5900 domácností. Většina - asi 3000 - je na Českolipsku a Mladoboleslavsku a dalších 1200 na Karlovarsku. V dalších okresech jsou počty domácností bez proudu maximálně ve stovkách či desítkách. "Není to z našeho pohledu nic zásadního," řekla mluvčí ČEZ. "Je to taková běžná poruchovost v tomto období," dodala. Poruchy se podle ní daří rychle opravovat.

Nejvíce potíží s dodávkami proudu přineslo sněžení v síti společnosti EG.D. Firma evidovala dnes ráno kvůli sněhu v Česku 29 poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu bylo 10.000 odběrných míst, z toho nejvíce na jihu Čech a Vysočině, řekl dnes ČTK mluvčí energetické společnosti E.ON Roman Šperňák.